ERC-MES de Girona vol recuperar la memòria dels gironins que van ser deportats a camps de concentració nazis. Per això, ha presentat una moció on demana que l'Ajuntament instal·li llambordins commemoratius davant les cases on van viure les víctimes. De moment tenen catorze persones localitzades, però els republicans confien que aquesta campanya serveixi per donar a conèixer més casos.

Aquests llambordins estan realitzats per l'artista alemany Guten Demning i ja se'n poden trobar a nou països europeus. A Catalunya n'hi ha a Navàs, Igualada i Manresa. La proposta d'ERC-MES és que el consistori contacti l'artista per fer-li l'encàrrec i que pugui venir a Girona per inaugurar la primera llamborda que es col·loqui. Els republicans calculen que l'acte es podria fer el 27 de gener de 2018, Dia de la Memòria de l'Holocaust.

A més, el regidor Pere Albertí va explicar ahir que l'objectiu és fer també pedagogia entre els estudiants gironins per tal d'inculcar valors com la pau i la tolerància i evitar que situacions com aquestes es tornin a repetir.

Segons expliquen els republicans, la primera d'aquestes llambordes es va instal·lar l'any 1992 davant l'Ajuntament de Colònia com a homenatge als gitanos deportats als camps nazis. Des de llavors, se n'han instal·lat més de 50.000 per tot Europa. Es tracta d'unes peces de formigó cobertes d'una fulla de llautó on es graven les dades essencials de la persona que va ser víctima de nazisme: nom, data de naixement, data d'exili, data de deportació i data d'assassinat. I és que molts republicans catalans van ser deportats a camps d'extermini nazis després d'haver fugit a França en acabar la Guerra Civil.

Els republicans confien que una campanya com aquesta serveixi no només per recuperar la memòria històrica, sinó també per fer pedagogia, sobretot entre els més joves. «L'objectiu és aturar el vianant i fer-lo pensar en la persona empresonada, desapaerguda, assassinada, torturada», va indicar Albertí.

A més, el grup d'ERC-MES demanarà que s'iniciï un programa d'estudi i treball sobre aquesta temàtica entre les escoles i instituts de Girona. «El coneixement del passat és el millor antídot contra els totalitarismes», va indicar Albertí.