Els comerciants de la denominada «Zona U» de Girona busquen fórmules per seguir dinamitzant aquest sector del barri del Mercadal i no perdre pistonada amb l'Eixample o el Barri Vell. Així, per exemple, l'associació de comerciants de la «Zona U», que compta actualment amb una quarentena d'associats del carrer Nou, avinguda Sant Francesc i petit Santa Clara (entre Nou i Sant Francesc), ha presentat una proposta a l'Ajuntament perquè li permeti cobrir el carrer Nou amb lones els mesos que faci més calor.

D'aquesta manera, es generaria un espai d'ombra, més agradable per passejar-hi, segons ha explicat el president de l'entitat, Xavier Nicolazzi. Seria una lona moderna amb forats i adaptada visualment al carrer, que, si la idea properés podria estendre's a altres punts de la «Zona U» i també altres mesos de l'any. La intenció seria estendre aquestes lones durant els mesos de juny i juliol per resguardar els vianants del sol, «fins i tot hem proposat una solució de muntatge efímer que seria perfectament practicable tenint en compte les característiques del carrer», ha assegurat Nicolazzi.

La proposta suposaria posar elments com ara ganxos a les façanes dels edificis que permetessin treure i posar aquest tipus de veles ràpidament. Això podria permetre també utilitzar-les en altres èpoques de l'any. Per exemple a l'hivern, posant-hi llums o per Nadal, posant-hi decoració. A algunes poblacions d'Andalusia ja s'aplica aquest mètode amb èxit, ha recordat Nicolazzi. Pel president de l'Associació cal mantenir les accions de dinamització a la zona per seguir captant possibles clients i que no es limitin a buscar on fer les compres a l'Eixample o al Barri Vell.

Des de la seva constitució, el novembre de 2014, la «Zona U ha organitzat un cop l'any la mostra escolar de Temps de Flors al carrer Nou, que en cada edició compta amb més participació. És aquesta associació la que organitza i coordina tot el muntatge que finalment decoren les escoles de Girona al carrer Nou; També les cites de la Botiga al carrer, que se celebren a la seva zona el primer cap de setmana de juny i el primer d'octubre.

L'Associació de Comerciants Zona U és hereva de la primera Associació de Comerciants del Carrer Nou i en conserva maneres de fer, com ara la disposició de les taules en la Botiga al carrer, ja que «resulta ser la més pràctica i lògica ateses les característiques del carrer», ha explicat Nicolazzi.