La Generalitat va dipositar ahir davant de notari el xec de cinc milions d’euros que hauria de permetre salvar el Parc Científic i Tecnològic de Girona de la liquidació. Segons havia explicat el dia abans el rector de la UdG i president del Patronat del Parc, Sergi Bonet, aquest era el requisit indispensable que demanava l’Estat per poder rubricar l’acord abans de la junta de creditors, prevista per avui a les deu del matí.

Tot i això, el secretari d’Universitats, Arcadi Navarro, va considerar que aquest xec era «absolutament innecessari», i va lamentar que per a l’Estat no fos prou vàlid l’acord de govern aprovat dimarts que autoritzava Avançsa a atorgar un préstec de cinc milions d’euros a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) per comprar part de l’edifici H2O. «Es crea una paradoxa, i és que ens hem de creure el que diu Mariano Rajoy quan anuncia una inversió de 4.200 milions a Catalunya, i en canvi ells no accepten la validesa d’un acord de govern», va lamentar. Per la seva banda, el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús, va considerar que el procés sobiranista ha influït en la situació del Parc Científic: «Si en lloc de Girona estiguéssim parlant d’Àvila, estic segur que la situació ja estaria resolta», va afirmar.

Navarro i Casadesús es van reunir ahir a Girona amb els patrons del Parc -Diputació, Ajuntament de Girona, FOEG i Cambra de Comerç- per explicar-los les gestions que s’han fet des de la Generalitat i visibilitzar així el compromís del govern català amb el Parc. El govern català va dipositar davant de notari el xec que exigia l’Estat per poder salvar el Parc de la liquidació. Tot i això, Navarro va considerar que aquest taló era «absolutament innecessari», ja que l’acord de govern aprovat dimarts «ja complia amb totes les condicions jurídiques necessàries». En aquest sentit, va titllar de «ridícul» que l’Estat no accepti aquest acord com a suficient, quan a més refermava un acord que ja havien aprovat a finals de l’any passat per destinar cinc milions d’euros a salvar el Parc Científic. Per a Navarro, és una «paradoxa» que Rajoy anunciés de paraula inversions de 4.200 milions d’euros i se l’haguessin de creure, i que en canvi l’Estat no acceptés un acord de govern com a compromís vàlid.

A més, Navarro va assegurar que l’Estat mai els va demanar per escrit i de manera formal que dipositessin els cinc milions en un xec: «La Generalitat no té cap document de ningú en què se li demani el xec, i en el conveni no es parla d’aquesta paraula sinó d’operació financera de crèdit», va assenyalar Navarro. Així doncs, malgrat que Bonet havia manifestat que les condicions de l’Estat havien estat clares i per escrit des del principi, Navarro va assegurar que els les havien canviat verbalment i que se n’havien assabentat pel rector. De la mateixa manera, el secretari d’Universitats va recordar que la Generalitat s’ha involucrat per salvar el Parc malgrat que no forma part del Patronat, i va lamentar que l’Estat no els hagi convidat a assistir a les reunions per negociar l’acord, sinó que tota la informació els hagi arribat de segona mà a través de Bonet.

«L’Estat no és gens innocent»

Per a Navarro, «és evident que el govern de l’Estat no separa el Parc de la situació del país, igual que passa amb el Corredor Mediterrani o altres qüestions». En aquest sentit, i davant les paraules de Bonet en què manifestava que l’Estat no s’ha mogut mai de la seva posició inicial, Navarro va subratllar la «bona fe» de Bonet però va assenyalar que «anar a tractar amb l’Estat amb innocència no és el més adequat, perquè l’Estat no és gens innocent».

En una línia similar es va manifestar Casadesús, que va considerar que si aquesta mateixa situació s’hagués donat a Àvila «o fins i tot a Tarragona», la situació s’hagués resolt molt més ràpidament, «però ja sabem que el president de Catalunya és com és».

D’aquesta manera, el Parc Científic arriba a l’hora límit -avui a les deu del matí- a un pas de la salvació, però per garantir-la caldrà que les dues parts (Parc Científic i el seu principal creditor, que és l’Estat) hagin rubricat l’acord singular davant de notari.