La Generalitat va dipositar ahir davant de notari el xec de cinc milions d´euros que hauria de permetre salvar el Parc Científic i Tecnològic de Girona de la liquidació. Segons havia explicat el dia abans el rector de la UdG i president del Patronat del Parc, Sergi Bonet, aquest era el requisit indispensable que demanava l´Estat per poder rubricar l´acord abans de la junta de creditors, prevista per avui a les deu del matí.

Tot i això, el secretari d´Universitats, Arcadi Navarro, va considerar que aquest xec era «absolutament innecessari», i va lamentar que per a l´Estat no fos prou vàlid l´acord de govern aprovat dimarts que autoritzava Avançsa a atorgar un préstec de cinc milions d´euros a l´Institut Català de Recerca de l´Aigua (ICRA) per comprar part de l´edifici H2O. «Es crea una paradoxa, i és que ens hem de creure el que diu Mariano Rajoy quan anuncia una inversió de 4.200 milions a Catalunya, i en canvi ells no accepten la validesa d´un acord de govern», va lamentar. Per la seva banda, el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús, va considerar que el procés sobiranista ha influït en la situació del Parc Científic: «Si en lloc de Girona estiguéssim parlant d´Àvila, estic segur que la situació ja estaria resolta», va afirmar.

Navarro i Casadesús es van reunir ahir a Girona amb els patrons del Parc -Diputació, Ajuntament de Girona, FOEG i Cambra de Comerç- per explicar-los les gestions que s´han fet des de la Generalitat i visibilitzar així el compromís del govern català amb el Parc. El govern català va dipositar davant de notari el xec que exigia l´Estat per poder salvar el Parc de la liquidació. Tot i això, Navarro va considerar que aquest taló era «absolutament innecessari», ja que l´acord de govern aprovat dimarts «ja complia amb totes les condicions jurídiques necessàries». En aquest sentit, va titllar de «ridícul» que l´Estat no accepti aquest acord com a suficient, quan a més refermava un acord que ja havien aprovat a finals de l´any passat per destinar cinc milions d´euros a salvar el Parc Científic. Per a Navarro, és una «paradoxa» que Rajoy anunciés de paraula inversions de 4.200 milions d´euros i se l´haguessin de creure, i que en canvi l´Estat no acceptés un acord de govern com a compromís vàlid.

A més, Navarro va assegurar que l´Estat mai els va demanar per escrit i de manera formal que dipositessin els cinc milions en un xec: «La Generalitat no té cap document de ningú en què se li demani el xec, i en el conveni no es parla d´aquesta paraula sinó d´operació financera de crèdit», va assenyalar Navarro. Així doncs, malgrat que Bonet havia manifestat que les condicions de l´Estat havien estat clares i per escrit des del principi, Navarro va assegurar que els les havien canviat verbalment i que se n´havien assabentat pel rector. De la mateixa manera, el secretari d´Universitats va recordar que la Generalitat s´ha involucrat per salvar el Parc malgrat que no forma part del Patronat, i va lamentar que l´Estat no els hagi convidat a assistir a les reunions per negociar l´acord, sinó que tota la informació els hagi arribat de segona mà a través de Bonet.

«L´Estat no és gens innocent»

Per a Navarro, «és evident que el govern de l´Estat no separa el Parc de la situació del país, igual que passa amb el Corredor Mediterrani o altres qüestions». En aquest sentit, i davant les paraules de Bonet en què manifestava que l´Estat no s´ha mogut mai de la seva posició inicial, Navarro va subratllar la «bona fe» de Bonet però va assenyalar que «anar a tractar amb l´Estat amb innocència no és el més adequat, perquè l´Estat no és gens innocent».

En una línia similar es va manifestar Casadesús, que va considerar que si aquesta mateixa situació s´hagués donat a Àvila «o fins i tot a Tarragona», la situació s´hagués resolt molt més ràpidament, «però ja sabem que el president de Catalunya és com és».

D´aquesta manera, el Parc Científic arriba a l´hora límit -avui a les deu del matí- a un pas de la salvació, però per garantir-la caldrà que les dues parts (Parc Científic i el seu principal creditor, que és l´Estat) hagin rubricat l´acord singular davant de notari.