L'emblemàtica botiga Benetton del carrer Santa Clara de Girona tancarà properament les seves portes. La marca italiana va arribar a Girona de la mà de Giuditta Dell'Anna l'any 1983, primer en un local de la Rambla i des de 1999 a Santa Clara. Ara, Dell'Anna, a punt de complir els 65 anys, diu que necessita «un respir» després de tota una vida dedicada a Benetton.

Dell'Anna, italiana de naixement, va començar a treballar per a Benetton l'any 1976 en una botiga de Londres. Durant unes vacances va conèixer la Costa Brava i se'n va enamorar, de manera que va proposar a Luciano Benetton d'obrir-hi una botiga. La proposta va quedar en l'aire fins que, al cap d'un anys, ell la va trucar i li va dir: «Espanya està entrant al mercat comú europeu. Ara és bon moment per obrir-hi un local».

Dell'Anna recorda que aquesta va ser la decisió «més important» de la seva vida. «Suposava deixar casa meva, l'ambient de Londres, els amics que hi havia fet... per començar aquí des de zero», explica. Però tot i això, va decidir llançar-se a l'aventura, i el 21 d'agost de1983 aterrava a l'aeroport de Girona, tota sola, amb les maletes i parlant només quatre paraules de castellà, disposada a obrir una franquícia de Benetton a la ciutat.

«Al principi va ser molt dur. Vaig estar-me una setmana a l'hotel Ultònia, vaig buscar un pis on viure i de seguida em vaig posar a buscar un local per a la botiga», recorda. En aquell moment, la Rambla era un dels principals carrers comercials de la ciutat, de manera que va decidir llogar un local situat al número 39, on anteriorment hi havia hagut una agència de viatges. «El material arribava d'Itàlia, però tot ens ho havíem de fer nosaltres. Va ser una bogeria. Em vaig trobar essent l'única dona en un món d'homes, i la meva frase més habitual era: 'ho vull immediatament'. I la seva resposta era: 'tranquil·la', però jo mai he sabut estar-hi», assegura.

Inauguració abans de Fires

Després de diverses jornades treballant dia i nit, el local de la Rambla va obrir l'octubre de 1983, poc abans de Fires. De seguida va adquirir popularitat a la ciutat, i Dell'Anna s'hi va dedicar en cos i ànima: «Soc una dona amb ímpetu, com un tsunami, no em rendeixo mai», assegura. El seu compromís amb la marca era tan gran que de seguida va començar l'expansió: l'any 1984 va obrir una altra botiga Benetton a Platja d'Aro amb el seu germà, Mario, i la seva cunyada, Rosa; i el 1985 van dur a Girona la primera col·lecció infantil. Amb els anys, la botiga de la Rambla se'ls va quedar petita i per això el 1999 van decidir obrir un nou establiment al carrer Santa Clara, on antigament hi havia hagut la botiga de mobles Culubret. Com que el local era tan gran, hi van poder encabir tant la col·lecció d'adults com, posteriorment, la infantil. El propi Luciano Benetton va venir a visitar la botiga, i Dell'Anna va aprofitar per mostrar-li la ciutat i presentar-li el llavors alcalde, Joaquim Nadal.

Després d'anys de bonança, els temps van canviar i va arribar la crisi econòmica: «Tot i això, sempre he lluitat amb il·lusió i no m'he rendit mai», afirma Dell'Anna. Ara, però, ha arribat un moment en què necessita un «respir», deixar de treballar i dedicar-se temps a ella mateixa. «Em produeix certa tristesa, perquè tinc clientes de tota la vida a les quals vaig vestir de nenes i ara ja són mares, però aquests dies m'emociona veure com tanta gent ve a la botiga i reconeix la feina feta», explica.

La botiga encara no ha fixat data de tancament, ja que això dependrà del ritme de les últimes vendes. El que sí continuarà obert és el local de Platja d'Aro, mentre que la marca Benetton no desapareixarà de Girona ciutat perquè hi ha un altre propietari que té una botiga infantil al carrer de la Salle.