El jutjat d'instrucció 1 en funcions de guàrdia de Girona va decretar ahir presó provisional, comunicada i sense fiança per als dos lladres que aquest dilluns van atracar una sucursal bancària al barri de la Devesa. El tribunal manté la causa oberta per un robatori amb força a una entitat bancària mentre estava oberta al públic, així com pels delictes per l'ús d'armes i la seva tinença il·lícita. Així, el jutjat va recollir la petició de la fiscalia, que demanava l'ingrés a presó preventiva dels dos lladres, veïns de Salt de 54 i 59 anys i de nacionalitat espanyola, que ahir van passar a disposició judicial.

Segons va informar l'Agència Catalana de Notícies, un d'ells es va acollir al seu dret a no declarar però l'altre va explicar que tots dos passaven un mal moment econòmic i es van trobar menjant en un bar. Aleshores, se'ls va ocórrer cometre el robatori per aconseguir diners i mitigar les penúries. Poca estona després d'entrar al banc armats amb una escopeta i una arma llarga de la Segona Guerra Mundial, es van veure rodejats per desenes de Mossos d'Esquadra i agents de la Policia Municipal de Girona i van decidir entregar-se. Els detinguts es van mostrar ahir «penedits» davant el jutjat. Per això, les defenses sol·licitaven que els deixessin en llibertat provisional.

L'advocat d'un dels detinguts, Xavier Puigdemont, va explicar que el seu representat passava una «mala ratxa», té problemes de salut i, a més, estava deprimit i feia només quinze dies que s'havia separat. La lletrada de l'altre atracador, Natàlia Frigola, va assegurar que l'home també arrossega una depressió des de fa dos anys, arran de la mort de la seva mare. Els dos detinguts no van explicar d'on van treure les armes i tampoc tenen llicència per dur-les. «Va ser per un estat de necessitat, quan van veure la policia que rodejava la sucursal es van entregar», va explicar Frigola, en declaracions a l'ACN. «Estan molt penedits», van coincidir els dos advocats, que van posar de manifest que els atracadors van actuar per «estímuls de necessitat i precarietat». Tots dos tenen antecedents però Frigola va apuntar que, en el cas del seu representat, són «antics». «Duia molts anys rehabilitat», va puntualitzar.

Segons van detallar els advocats, la fiscalia va demanar l'ingrés a presó preventiva dels dos arrestats com a autors d'un robatori amb violència i intimidació amb una agreujant de disfressa (per anar amb la cara tapada pel casc) i un delicte de tinença il·lícita d'armes. Els lletrats estan a l'espera que balística confirmi si realment les dues armes tenien capacitat per disparar. La fiscalia havia argumentat que els detinguts no tenen arrelament i no tenen feina. «No hi ha arrelament laboral però nosaltres al·leguem que sí que hi ha arrelament familiar perquè són de nacionalitat espanyola, domicili conegut i tenen família», va exposar Frigola. Per això, ja va avançar que presentaran recurs a la decisió del jutjat d'enviar a presó els dos homes.