«No hi ha una solució per a totes les persones, però l'amor sempre ens fa fer el primer pas», va assegurar la directora de Càritas, Dolors Puigdevall, durant el pregó de Setmana Santa organitzat per la Junta de Confraries de Girona. Puigdevall, que va titular la seva conferència La caritat, un imperatiu cristià, va iniciar el seu discurs explicant diferents dolors que hi ha al món, com les guerres o la crisi dels refugiats, a qui va esmentar en més d'una ocasió, tant els de Síria com els que hi ha, per exemple, en un enorme camp a Sudan del sud.

Aprofitant aquestes referències, va comparar Càritas amb «un hospital de campanya que ha d'anar curant les ferides» als necessitats. Un espai on hi ha tensions i conflictes per intentar ajudar i tirar endavant «el repte de transformar les dificultats en oportunitats». Va parlar de solitud, tristesa i pobresa fruit de la fam, l'analfabetisme, el tràfic d'armes i persones, els desplaçaments, el treball precari, les entitats que tenen dirigents amb sous astronòmics amb diner públic, l'atur, el terrorisme, l'estrès o a la drogoaddicció. «Hem de lluitar per tal que sentin que viuen, que participen, que són d'un lloc en concret», va dir. I va exposar que es pot fer des de diversos punts de vista, com ara el voluntariat o intervenint en la política.

La directora de Càritas va assenyalar, en un auditori Josep Irla mig ple, que molta gent parla amb un to pejoratiu del mot «caritat» com si servís per constatar la inferioritat d'aquell qui rep l'ajuda. Puigdevall va recordar que no sempre l'ajut és donant coses materials, com aliments. «Hem d'ensenyar a pescar i no a donar el peix», va insistir. I va apuntar, per exemple, l'amor preferencial de Jesucrist i de Teresa de Calcuta cap als més pobres de la societat.

Sobre l'entitat que dirigeix, va explicar que el servei a les persones que pateixen ha de ser competent i s'ha de saber fer de manera adequada. Per tant, que cal formació per aconseguir complir amb «l'encàrrec d'acompanyar les persones per tal que esdevinguin autònomes» quan sigui possible. En aquest punt, Puigdevall també va voler lloar la tasca dels voluntaris i va recordar també que Càritas té una empresa d'economia social.