En aquests darrers anys, des d'aquell dia fatídic en què el Tribunal Constitucional va anul·lar l'Estatut de Catalunya, molts catalans hem anat deixant enrere coses que ens semblaven immutables. Els grans partits que vam votar -o no- durant dècades o bé han canviat de pell, o simplement han passat al cubell de la història. Els darrers casos els tenim en la desaparició d'Unió Democràtica fa uns quants dies o la signatura també fa poc d'un nou protocol de relació del PSC amb el PSOE, que liquida definitivament la poca identitat que els quedava als socialistes catalans.

Cada vegada es fa més evident que Catalunya ha començat a encarrilar-se per una via de no retorn. Passi el que passi, ja és impossible que tornin els vells temps de l'autonomisme. La «marca España» ha periclitat i els catalans no fem altra cosa que buscar-ne una de nova, res pot ser ja tan perjudicial com continuar signant els nostres productes amb un «made in Spain» que resta molt més que no suma.

I ara ens ho ha vingut a confirmar un estudi internacional de Statista, que elabora l'índex Made in Country. D'aquest informe se'n desprèn que el Regne d'Espanya se situa, amb penes i treballs, en un molt discret lloc número 20, amb la particularitat que és l'únic país que els mateixos usuaris de la marca valoren no en primera posició, com seria el normal, sinó en segona després de «Made in Germany». Espanya és una marca que ja no se la creuen ni els espanyols. Els passa una mica com a molts seguidors del Girona FC, que abans se senten del Barça que del Girona.

Els empresaris catalans, per un simple interès de manteniment i promoció dels seus productes, haurien ja de començar a deixar de banda aquesta etiqueta, que ara més que mai proclama aquell fraguià «Spain is different». I tan diferent! Si no l'abandonen, serà per altres interessos, per altres afinitats o per ves a saber tu quines pressions o quines pulsions. Però, això sí, aquí al final tothom sortirà retratat i ben retratat, encara que es mogui.