Més d´una vintena de persones van protestar ahir al migida per la presència l´exèrcit a l'Expojove, el saló sobre l'ensenyament que se celebra aquests dies al Palau de Fires de Girona. L´acte es va fer sense cap incident i amb una presència destacada d´agents dels Mossos d'Esquadra -a fora del recinte i a dins- i personal de seguretat.

Els manifestants van cridar diverses consignes contra els militars i van ensenyar cartells amb imatges de guerres, sota el lema de «Les armes no eduquen, les armes maten». La convocatòria estava signada per la Xarxa pels Drets Socials, la Plataforma Girona Acull, la Coordinadora d´ONG Solidàries, Assemblea de Joves del Gironès, JERC i SEPC. Alguns van repartir fullets informatius on s´exposaven els motius pels quals rebutgen l´exèrcit al saló.

«Entenem que és un espai educatiu i que els exèrcits representen tot el contrari del que nosaltres reivindiquem, que és la cultura de la pau», va indicar la portaveu de la Xarxa pels Drets Socials, Núria Massegur. Entre els qui protestaven davant de l´expositor hi havia alguns regidors de la CUP, com Lluc Salellas. En un segon terme, sense posar-se davant de l´expositor de l´exèrcit, hi havia regidors d´ERC-MES, com Maria Mercè Roca o Pere Albertí. La portaveu cupaire Laia Pèlach va denunciar el paper tou del govern de Girona i va criticar durament la seva « connivència i la complicitat amb les forces armades espanyoles».

La polèmica de l´uniforme

Des de l´Ajuntament de Girona, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va mostrar la seva disconformitat perquè els presents a l´estand anessin vestits de militar. De fet, alguns testimonis van explicar a Diari de Girona que fins a les nou en punt del matí, els militars anaven vestits de civils i que algú els va portar la roba a darrera hora. Madrenas va dir que traslladarà al Patronat de Fira de Girona aquest fet perquè s´aclareixi si aquest vestit es pot considerar un «element bèl·lic». Va indicar aque «així li ho hem traslladat al subdelegat del Govern espanyol perquè creiem que no hi ha hagut una actuació lleial». Segons el codi ètic de la Fira, no hi pot haver expositors «que vulnerin els valors i principis de la cultura de la pau». Serà el patronat qui haurà d´aclarir-ho i, si escau, aplicar una sanció. Segons l´alcaldessa, la multa podria acabar essent l´impediment que l´any vinent siguin a la fira

Per a Madrenas, s´ha avançat «molt» però encara falta camí per recórrer i va dir que el mètode no era amb pancartes. En aquest sentit, va remarcar que a l´expositor de l´exèrcit s´hi han eliminat les imatges de guerra de l'any passat. De fet, a l´estand només hi ha fotografies d´accions humanitàries i missatges de valors com la lleialtat i el respecte.

Suport a la roba reglamentària

Mentrestant, la portaveu del grup municipal del PPC a Girona, Concepció Veray, va demanar l´alcaldessa «prudència i responsabilitat en les seves manifestacions públiques sobre l´Exèrcit» i va recordar que «el fet que l´alcaldessa digui que l´uniforme dels militars és un signe bèl·lic és una mostra de desconeixement total d´aquesta Institució, i és molt preocupant». Sobre l´exèrcit, va dir que «es tracta d´una molt bona sortida professional que promou els valors de la pau, de la solidaritat, de la llibertat, de la lleialtat, del lideratge, de la honradesa i del respecte».

Mentrestant, el subdelegat de Defensa a Girona, el coronel Antonio Merlán, va recordar que dins l´exèrcit hi ha moltes professions i que moltes actuacions a les comarques gironines poc tenen a veure amb actes bèl·lics. Va recordar, per exemple, que van ser ajudant a apagar el gran foc a l´Empordà o a treure aigua durant la inundació dels túnels del TAV. Respecte a l´uniforme, va exposar que mentre muntaven l´expositor no anaven amb la roba reglamentària, però que quan estan «de servei» tenen el dret i el deure de lluir-lo.