El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, va assegurar ahir que un «dels aspectes que preocupa molts vianants és la invasió sistemàtica» per part de les persones que circulen amb bicicleta incomplint la normativa, amb el consegüent perill per als vianants». Ho va dir al ple municipal de l'Ajuntament, on va presentar les actuacions realitzades durant l'any 2016. Llorente va reclamar que la policia recordi a les bicicletes que «han de circular pels carrils assenyalats o per la calçada, mai per la vorera». Per Llorente, «al marge de promoure alguna campanya de conscienciació cívica» és «necessari que hi hagi més control per fer complir la normativa».

Llorente fins, i tot, va proposar que s'implementi «l'ús responsable de la bicicleta, com a mitjà de transport a la nostra ciutat, tot evitant que circulin per les voreres, i promovent el registre administratiu d'aquestes i l'obligatorietat de la corresponent assegurança». Aquestes consideracions del Defensor coincideixen amb les presentades i aprovades a la darrera Taula de Mobilitat per la Federació d'Associacions de Veïns, que s'haurà de debatre en un ple municipal.

Respecte a la policia, Llorente va indicar que és una de les àrees que «cada any sol motivar més queixes». En aquest sentit, va recordar que «la policia ha d'actuar dispensant un tracte respectuós i amable a la ciutadania, sense oblidar l'aplicació al principi de proporcionalitat en les seves decisions». I va etzibar: «com deia Cervantes encertadament No maltrates de palabra a quien has de castigar con hechos».

El defensor també va parlar del fenomen okupa. Va recordar que havia recomanat que s'han de poder empadronar, va dir que «és un símptoma que la societat no funciona prou bé» i que «cal regular legalment per poder confiar en el que anomenem estat de dret, en el qual no ha de tenir més avantatges el que actua amb els fets consumats i amb picardia que el que actua amb bona fe i amb responsabilitat». Va lamentar que «el dret a l'habitatge continua qüestionat a la nostra societat ia la ciutat» i va criticar les màfies que se n'aprofiten.

Ramon Llorente va insistir, com en altres anys, que cal «fer prevaler el dret al descans dels nostres conciutadans, promovent comportaments cívics i la corresponsabilitat dels titulars dels negocis d'oci nocturn i els seus usuaris, posant especial cura amb tota la problemàtica dels sorolls» i «definir un protocol d'actuació eficaç i degudament coordinat».

També va reclamar la redacció i aprovació d'un protocol amb les grans companyies que presten serveis bàsics «per facilitar acords i solucions als problemes que afecten la ciutadania». En aquest sentit, per exemple, va lamentar que molts cops els usuaris tenen molts problemes per donar-se de baixa o reclamar per una factura i acaben parlant amb robots.