El 46% de les emissions de CO2 que es generen al terme municipal de Girona provenen del transport urbà rodat, tant el privat com el comercial. Es tracta d'un augment del 12% respecte de fa nou anys. En aquest període, malgrat que es volien reduir les emissions un 20%, només es va mitigar un 5% respecte del total, tot i que un 16% d'emissions per càpita.

Per intentar capgirar dades com aquestes, l'Ajuntament de Girona impulsa un pla d'acció per al clima i l'energia sostenible amb visió al 2030 que té entre els objectius reduir un 42% les emissions de gasos d'efecte hivernacle. El pla inclou dur a terme accions d'eficiència energètica i energies renovables al municipi de Girona i incrementar la seva resiliència adaptant-ho als impactes del canvi climàtic.

Respecte a les accions per reduir el trànsit a la ciutat, no està prevista cap mesura com les restriccions que planteja l'àrea urbana de Barcelona perquè a Girona la qualitat de l'aire és molt millor, segons ha indicat l'alcaldessa, Marta Madrenas. Si que ha deixat clar que cal conscienciar tothom, que s'ha de caminar i anar en bicicleta. "Anar d'una punta a l'altra de la ciutat, excloguent els extrems com Montjuïc o palau, és un quarts d'hora a peu. A tothom li agrada aparcar davant de casa i no haver de caminar 700 metres però això afavoreix el canvi climàtic", ha dit. I ha exposat diferents accions que està tirant endavant l'Ajuntament per aconseguir una ciutat caminable i ciclable. Hi ha una extensa xarxa de carrils bici, cada cop més estacions de girocleta, els camins segurs perquè els nens vagi a l'escola a peu i les pares i mares no els hagin de portar en cotxe o la construcció d'aparcaments dissuasoris. No obstant, la gran clau, és la conscienciació de la gent.

El regidor de Hàbitat Urbà i paisatge, Narcís Sastre, ha explicat que el pla d'acció per al clima i l'energia sostenible inclou 44 accions, de les quals 27 són de mitigació i 17 d'adaptació. Entre altres hi ha la contractació d'electricitat verda, aplicació de la normativa d'eficiència energètica, nous sistema de recollida de residus, cobertes verdes, canvi de làmpades d'incandescència dels semàfors per leds, un nou pla d'enllumenat públic, implementar el pla de mobilitat urbana, la renovació del parc mòbil, la substitució de calderes de gasoil per les de biomassa o gas natural, la generació d'energia renovable o la millora d'eficiència de la incineradora. Entre les mesures que es portaran aquest any hi ha el canvi de la caldera de l'escola Carme Auget perquè és de gasoil per una de biomassa i, possiblement, la posada en funcionament d'una turbina a la Marfà.

L'Ajuntament de Girona, de fet, ha reduït un 52% les emissions de CO2 generades el 2014 repsecte al 2005, tot i que ha consumit un 44% d'energia més en el mateix període.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha assegurat que seran contundents amb l'aplicació de les mesures perquè "parlem de protegir les generacions futures i cal preservar el seus drets en la salut i en una qualitat de vida digna". Negar el canvi climàtic és "una greu irresponsabilitat", ha insistit.