L´alumne del Vedruna de Girona que pateix una malaltia rara podrà rebre tractament. L´escola ha informat que s´ha trobat un donant compatible de medul·la òssia i que en Roger, que té 11 anys, va ingressar dimarts per començar amb tot el tractament. A principis d´any li van diagnosticar una aplàsia medul·lar, una malaltia rara que requereix d´un trasplantament urgent. Des del primer moment, l´escola es bolcar amb el nen i la seva família per intentar trobar un donant.

Al gener, es va organitzar una jornada de donació de sang i moll de l´os al mateix centre i la solidaritat de companys i veïns va desbordar el centre, que va haver d'organitzar una segona jornada. Un total de 576 persones van atendre la crida. El que havia començat com una iniciativa d´una escola va acabar convertit en un acte de solidaritat que va implicar tota una ciutat. Anualment, el Banc de Sang i Teixits de Girona rep una mitjana de 20 donants de medul·la. En les dues jornades que es van organitzar a l'escola Vedruna se'n van aconseguir 576, una xifra que bat tots els rècords a la demarcació.

Donant anònim

Això es va produir al mes de gener, i des de llavors la família ha estat amb l'esperança de trobar un donant compatible. L'escola ha informat que, finalment, aquest s'ha trobat i que en Roger ja està sotmetent-se al tractament. La directora del centre, Marta Oliva, detalla que el donant és anònim i que, per tant, no saben si es troba entre les persones que van acostar-se a donar sang al Vedruna o prové de qualsevol altre lloc.

Ara bé, valora molt positivament la resposta no només de la comunitat educativa del centre sinó de tota la ciutat. «Estem molt satisfets de la resposta de tothom, malgrat que no sabem qui és el donant», afirma. El més important és que, un cop localitzat un donant compatible, l'alumne pot començar el tractament.

A partir d'ara, en Roger estarà setmanes ingressat a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on ha d'estar aïllat mentre se li administra el tractament . De fet, ja hi va ingressar dimarts i hi ha passat la primera nit. Des de la direcció de l'escola estan en contacte amb la família, que manté una actitud de «cautela» ja que el tractament és llarg. «La família està molt agraïda per la resposta i la preocupació de tots però estan continguts amb què dir perquè estan expectants per veure com va tot», afegeix Oliva.

Tant els mesos que ha estat a casa com també el temps que estigui a l'hospital, en Roger podrà anar seguint el curs. Gràcies al Departament d'Ensenyament, disposa d'un mestre que li fa seguiment personalitzat, l'ajuda a avançar en els continguts i a fer deures. «Ell es troba bé i està animat», explica Oliva.

En contacte amb els companys

Des de la direcció el Vedruna tenen clar que, malgrat es perdi pràcticament tot el curs, ha de seguir amb els seus companys de classe, amb qui manté contacte i ha fet videoconferències per fer-li arribar el seu suport.

«La situació acadèmica ara mateix és el menys important, el que volem és que es recuperi i pugui tornar a estar aviat entre nosaltres», subratlla la directora. Segons Oliva, el suport dels alumnes del Vedruna és unànime i en Roger està sempre present entre tots ells. «No hi ha redacció on no surti en Roger, tots els nens li envien ànims i se'n recorden sempre d'ell», conclou la directora.