Salt va reviure ahir al vespre vells fantasmes amb la tensió generada per dues concentracions sobre la seguretat a la vila que van tenir lloc de forma simultània davant de l´Ajuntament. La primera va reunir mig centenar de veïns que, amb el suport de Plataforma per Catalunya, va reclamar més seguretat a la vila. La segona, convocada posteriorment per l´Espai Antiracista Salt-Girona, va reunir unes 200 persones de diferents entitats que van reclamar que es desvinculi la immigració de la inseguretat. Un fort desplegament policial va evitar que els manifestants d´un costat i altre es barregessin, tot i que els crits i els xiulets van ser constants durant els seixanta minuts que van durar les concentracions.

«Per un poble més segur». Aquesta era el lema que encapçalva la manifestació convocada per reclamar més seguretat al municipi. La petició l´havia entrada Plataforma per Catalunya i els seus regidors hi van assistir, tot i que el partit va assegurar que ho feia a petició dels veïns. Unes 50 persones van respondre a la crida, i es va plantar davant de l´Ajuntament amb xiulets i pancartes per reclamar més seguretat al poble. Els concentrats van assegurar que no són racistes, però van explicar que se senten insegurs a la vila. «Hi ha 800 pisos buits i gent dormint als bancs del parc. Tot plegat genera inseguretat», va assenyalar una de les veïnes, Ana de la Cruz, que va llegir un manifest -escrit a mà- on va afirmar que «no es pot permetre que la gent busqui menjar als contenidors, perquè pot generar malalties».

Convocatòria antiracista

Davant d´aquesta convocatòria, l´Espai Antiracista Girona-Salt va decidir convocar una altra concentració a la mateixa hora i lloc per contrarestar-la, tot i que en aquest cas no es van arribar a demanar el permisos administratius. Tot i això, unes 200 persones van respondre a la crida i van exhibir pancartes i crits contra el racisme que, a parer seu, manifestava l´altre grup. «Fora racistes del poble de Salt» o «A Salt tothom és de casa» van ser algunes de les consignes que van cridar. Una membre de la Plataforma d´Afectats per la Hipoteca del Gironès, Maria Garrido, va llegir un manifest on va lamentar que es vinculés la immigració amb la inseguretat. «Denunciem la criminaltizació dels col·lectius migrats a la ciutat per part de partits xenòfobs que sembren el pànic a Salt», va afirmar Garrido, tot afegint que si Salt té un alt índex d´ocupació de vivendes és perquè «l´administració no ha complert amb el que va prometre». Entre els membres d´aquesta manifestació hi havia el diputat de la CUP Benet Salellas.

Un gran desplegament dels Mossos d´Esquadra va impedir que els manifestants de les dues concentracions poguessin barrejar-se. Això sí, durant una hora es van sentir crits i xiulets entre un i altre bàndol.