Els portaveus d'ERC-MES i la CUP han donat la raó a l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, quan aquesta va dir en la seva conferència de dijous que tenien models de ciutat absolutament diferents. «És cert que tenim models totalment antagònics», reconeix el regidor de la CUP Lluc Salellas. Per la seva banda, la portaveu republicana, Maria Mercè Roca, va trobar a faltar en la xerrada «un sentiment més institucional i d'inclusió, perquè la ciutat la fem entre tots». En canvi, la portaveu socialista, Sílvia Paneque, va considerar que, malgrat que Madrenas no va fer menció al pacte de govern que tenen des de fa un any, «tothom entén que la valoració d'aquest any s'explica també per les aportacions del PSC». Des de Ciutadans, Míriam Pujola va lamentar que l'equip de govern no tingui prou en compte les propostes de l'oposició, mentre que Concepció Veray (PP) va declinar valorar-la perquè no hi va assistir, ja que no havia rebut invitació.

De fet, diversos partits de l'oposició van lamentar que des del PDeCAT no se'ls hagués convidat oficialment a la conferència de Madrenas. A l'acte hi van assistir representants d'ERC-MES i PSC, mentre que Cs, PP i la CUP no hi van anar. Roca (ERC-MES) considera que l'acte va ser «poc institucional», i va lamentar que no oferís una visió «més global i generosa» de la ciutat. «És evident que les coses no les fa un tot sol, i que tothom hi té alguna cosa a dir», va assenyalar. Va coincidir, això sí, en què el model de ciutat de PDeCAT «no és el nostre», però va lamentar que Madrenas critiqués la falta de lleialtat d'Esquerra en el procés: «El procés està per sobre de tot, però també estan molt enlaire la honestedat i el treball, que per a nosaltres és una cosa molt preuada», va assegurar.

Tot i haver seguit la conferència només a través dels mitjans, des de la CUP també van constatar que «hi ha dos models de ciutat diferents sobre la taula»: el del PDeCAT i el cupaire, que són «antagònics», segons Lluc Salellas. Tot i això, va negar que ells facin una política «de pancarta»: «Es pot comprovar que, ple rere ple, nosaltres estem fent molt propostes i en sentits molt diversos, i tenim un peu al carrer i l'altre a la institució. En canvi, ells fan política des d'una perspectiva molt comunicativa», va afirmar.

Pel que fa al contingut del discurs, Salellas hi va trobar a faltar més referències als drets socials i la igualtat entre les persones. «Va ser un tema que gairebé no va sortir quan tenim els resultats dels índex de pobresa locals, violència contra les dones, el tema de la diversitat funcional i les persones amb discapacitat... hi ha molts àmbits que l'alcaldessa abandona», va subratllar. «El govern presenta un projecte amb eufòria que després no es correspon amb la realitat», va concloure.

La sòcia de govern de Madrenas, la socialista Sílvia Paneque, va subratllar el paper que ha tingut el PSC al llarg de l'últim any de mandat: «Recordem que tot va començar quan a Girona vam viure una situació impensable i molt crítica que va desprestigiar la institució, i el PSC, en un exercici de responsabilitat, va contribuir a generar estabilitat i a recuperar el prestigi de la ciutat», va afirmar. Per això, va destacar el «compromís» del seu partit amb la ciutat i va subratllar que part de l'èxit d'aquest any de govern es deu «als dos motors del govern, amb la contribució del PSC».

Finalment, Pujola (C's) es va mostrar «sorpresa» que Madrenas presentés l'entrada sud com la seva prioritat»: Nosaltres hem posat ja diverses propostes sobre la taula i encara esperem resposta», va afirmar. En aquest sentit, va lamentar que el govern presumeixi de «mà estesa» però que en realitat no tingui en compte les propostes de l'oposició.