Defensa estudia portar Fira de Girona als tribunals si els fa anar sense uniforme

La coordinadora d'ONG critica que es permeti la presència de militars a l'Expojove tot i el codi ètic

17.03.2017 | 06:30

El Ministeri de Defensa estudia recórrer a la justícia si Fira de Girona fa anar els militars sense uniforme a l'ExpoJove. Fonts del ministeri asseguren que, malgrat estan tramitant la sol·licitud per tenir estand al certamen, no estan d'acord amb la decisió de la fira que, en aplicació del codi ètic, considera que l'uniforme és un «element bèl·lic» i que, per tant, s'ha de prohibir.

En canvi, des del ministeri apunten que aquesta decisió vulnera la Llei de drets i deures dels membres de les forces armades, on s'especifica que els militars tenen l'obligació de portar «l'uniforme reglamentari durant el servei». El ministeri entén que anar a informar els joves des de l'estand de l'ExpoJove és un acte de servei i que, per tant, la llei els empara. Per això, estan valorant recórrer als tribunals per poder anar amb la roba oficial. La decisió es prendrà en els propers dies. L'Expojove se celebra del 5 al 7 d'abril i l'exèrcit hi ha tingut un espai propi des de la primera edició, ara fa onze anys.

Fira de Girona va interpretar que la tramitació de la sol·licitud significava que l'Exèrcit acceptava venir a l'ExpoJove sense vestir la roba oficial. En canvi, fonts del Ministeri de Defensa asseguren que no hi ha cap decisió presa i que s'ha elevat el cas a «instàncies superiors».

També manifesten l'interès que tenen en tornar a venir a Expojove i matisen que el seu no és un «estand de reclutament», sinó per informar sobre les ofertes laborals i educatives que ofereix l'Exèrcit.

Aquestes fonts entenen que els membres de les forces armades estan «de servei» mentre informen els estudiants des de l'estand de l'ExpoJove i, per tant, la llei els empara. En aquest sentit, avancen que estan valorant «impugnar» la decisió de la fira i portar el cas davant la justícia. A més, remarquen que al codi ètic elaborat a finals del 2016 no es detalla res sobre l'ús de l'uniforme militar. La decisió es prendrà en els propers dies.

Crítiques d'ERC, CUP i les ONG

D'altra banda, les formacions d'ERC i la CUP ja han avançat que estan en contra que l'exèrcit pugui assistir a l'ExpoJove i consideren que existeix una «vulneració» del codi ètic. Així mateix, des de la coordinadora d'ONG solidàries també han mostrat el «rebuig total» a la presència dels militars al certamen i acusen Fira de Girona d'actuar de manera «unilateral». Per la coordinadora, des de l'Ajuntament de Girona s'ha optat per imposar unes condicions a la participació de l'exèrcit que res tenen a veure amb una aposta ferma per la pau i els drets humans, i tot i contravenir el codi ètic i el mandat del Parlament .

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema