Els veïns de la Devesa reclamen a l'Ajuntament de Girona que retiri la modificació dels límits i sistemes del parc que va aprovar el passat mes de gener. Segons va informar en aquell moment el consistori, aquesta modificació redueix la superfície edificable del parc, converteix el vial perimteral en espai verd i tanca la porta a la possible construcció d'un pavelló. Els veïns, però, consideren que l'equip de govern (CiU i PSC) va utilitzar aquesta modificació urbanística per «colar-los» una consolidació dels usos actuals de la Devesa, com ara la instal·lació de les atraccions per les Fires de Girona, el mercat setmanal o l'ús que en fa Fira de Girona. Per això, la plataforma Salvem la Devesa, l'associació de veïns Devesa-Güella, l'associació Harmonia Acústica i alguns particulars han presentat fins a set al·legacions demanant que es paralitzi aquesta modificació i es torni a tramitar, tot insistint que cal limitar els usos del parc «de forma estricta».

Els veïns ja fa temps que demanen que el futur Pla Especial vagi aparellat a un pla d'usos de la Devesa, mentre que l'Ajuntament defensa que les dues normatives s'han d'aprovar per separat: primer el Pla Especial, i posteriorment el pla d'usos.

Els veïns, però, creuen que l'Ajuntament ha aprofitat la modificació urbanística aprovada a finals de gener per consolidar els usos que ja es fan al parc i que ells rebutgen. En les al·legacions presentades, argumenten que la modificació no estableix condicionants en els usos del sòl que comportin restriccions a l'accés o l'exercici de les activitats econòmiques de l'entorn. Per això, consideren que a la pràctica, i al contrari del que diuen els responsables municipals, intenta legalitzar i regular els usos que ja es van realitzant a la Devesa al llarg de tot l'any, com el mercat setmanal, l'espai firal i la zona esportiva, i també els usos esporàdics, com les exposicions vinculades a l'espai firal o activitats culturals i recreatives (recitals, balls i concentracions de tota mena). En aquest sentit, subratllen que «es volen continuar admetent i fins i tot ampliant els usos que contemplen les activitats continuades i reiterades al llarg de l'any», i que ells consideren «impròpies d'una zona verda i més d'un espai parcialment protegit pels seus valors». A aquestes associacions no els fa res que de forma puntual es puguin fer activitats a la Devesa -un o dos cops d'any, i sempre que siguin celebracions d'interès popular i no privat-, però el que no volen és que s'hi continuïn fent activitats de forma intensiva.

D'altra banda, els veïns també demanen que es faci una millor avaluació dels impactes que pot tenir la modificació en el medi ambient, en considerar que l'informe que s'ha fet és insuficient. En aquest sentit, recorden que la modificació afecta directament a l'espai fluvial del Ter i els seus entorns. De fet, el document ja va ser aprovat amb la voluntat de ser un pas més per consolidar l'obertura de la Devesa al riu.

Una altra al·legació fa referència al fet que no s'ha mencionat en cap moment la llei del Patrimoni Cultural Català, i indiquen que les modificacions que es volen introduir obliguen a sol·Licitar els corresponents informes perceptius del departament de Cultura.

D'altra banda, també demanen que s'ampliï el programa de Participació ciutadana. En aquest sentit, veuen «absolutament insuficient» que l'Ajuntament consideri que n'hi ha prou amb la publicació d'anuncis als butlletins oficials, «per un tema que tant interès ciutadà suscita».