ERC-MES i CUP de Girona volen vetar la presència de l'exèrcit a la ciutat. Per això, han presentat una moció conjunta en què demanen que s'acabin de forma «fulminant» les maniobres militars dins del terme municipal, que l'Ajuntament rebutgi qualsevol acte d'exaltació militar i no assisteixi a cap de les seves desfilades en espais públics i que s'eviti la presència de l'exèrcit en qualsevol espai educatiu (inclòs Expojove). També reclamen que el Ministeri de Defensa cedeixi l'edifici que encara té a les Casernes, que s'impulsi una xarxa de municipis per a la desmilitarització i que s'aprovi un codi ètic aplicable a tots els edificis públics. El document es debatrà en el ple del proper dilluns, 13 de març.

Els regidors Martí Terés (ERC-MES) i Lluc Salellas (CUP) van presentar ahir la proposta per aconseguir una «ciutat desmilitaritzada». Segons van indicar, no estan en contra de l'exèrcit perquè és espanyol, sinó perquè Girona ha de demostrar «amb fets i no paraules» que és una ciutat de pau. En aquest sentit, Salellas va considerar que l'equip de govern (CiU-PSC) no va tenir una actitud prou «valenta» davant les maniobres de l'exèrcit fa uns dies al castell de Sant Miquel.

Per tot plegat, la moció que presenten proposa que l'Ajuntament rebutgi qualsevol acte d'exaltació militar i exhibició de violència, com poden ser les maniobres dels soldats. També demana que, com a institució, no assisteixi a cap desfilada militar. A més, proposa explícitament que es faci arribar a les instàncies militars que cessin de forma «fulminant» les maniobres militars dins del terme municipal de la ciutat.

D'altra banda, el text també vol evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol espai educatiu, com per exemple Expojove, on demanen que el consistori sigui «valent» a l'hora d'aplicar el nou codi ètic, que veta la presència d'entitats que facin apologia de la violència. Un codi ètic, creuen, que s'hauria d'aplicar també a tots els equipaments públics de la ciutat. Finalment, també reclamen la cessió a la ciutat de l'espai que Defensa encara té a les Casernes.