L´empresa Hinojosa es va comprometre ahir a minimitzar «a poc a poc» les pudors i els sorolls que causa la seva fàbrica als veïns de Sarrià de Ter. El seu gerent, Manuel Orero, va explicar que la instal·lació encara es troba en fase d´ «arrencada» i encara no funciona al 100%, de manera que va demanar «paciència» als veïns i es va mostrar disposat a corregir totes les deficiències que siguin possibles. Per exemple, va anunciar que destinaran 1,5 milions d´euros a canviar unes bombes que generen un gran soroll i consum. Tot i això, va advertir que probablement no es podrà arribar a eliminar del tot el soroll. Pel que fa a les olors, va confiar que a l´estiu, quan la producció hagi augmentat i la depuradora funcioni al 100%, deixarà d´haver-hi aigua estancada i per tant es redueixin les pudors. Orero va assegurar que la voluntat de la fàbrica és operar amb «discreció» a la localitat, i va assegurar que no escatimaran recursos per minimitzar les molèsties als veïns. Tot i això, va recordar que posar en marxa una fàbrica que fins ara havia estat tancada genera uns sorolls que fins ara no hi eren.

Els veïns, per la seva banda, van mostrar el seu malestar i preocupació en una trobada amb l´empresa i l´Ajuntament celebrada ahir al Coro i a la qual van assistir una seixantena de persones. Els afectats van lamentar no només les molèsties que pateixen, sinó que també es van mostrar preocupats per si aquestes pudors i sorolls poden tenir efectes nocius per a la seva salut. També van demanar més informació i van qüestionar que es permetés el funcionament d´una empresa tan a prop d´on viuen els veïns.

L´alcalde, Roger Torrent, va garantir que l´empresa compleix amb tots els requisits per a operar -per això se li ha atorgat la llicència- i va assegurar que es farà un seguiment per garantir que compleixi amb la normativa, tot i que també va demanar temps perquè l´empresa pugui entrar a ple rendiment. Torrent es va mostrar confiat que Hinojosa corregirà les deficiències que siguin tècnicament possibles i va subratllar la necessitat de «fer compatible la qualitat de vida amb l´activitat econòmica». En aquest sentit, va recordar que el tancament de la Torraspapel havia suposat un fort «trasbals» per a la població, i va assegurar que el tancament de la fàbrica paperera generaria molts altres problemes al municipi.