L'Ajuntament de Girona ha retornat recentment una partida de lledoners en mal estat. Gràcies al control de qualitat establert en el subministrament de l´arbrat, els tècnics municipals van detectar una sèrie d´exemplars de lledoners (Celtis australis) amb les arrels espiralitzades i cargolades dins d´un test massa petit per la mida de l´arbre.

Per aquesta raó, s'han retornat els 26 lledoners que s'havien de plantar en diversos carrers de la ciutat, com el carrer del Güell o l´avinguda de Lluís Pericot, i s´ha exigit a l´empresa subministradora que els reposi en un termini màxim de 10 dies. Des del consistori es treballarà perquè, malgrat aquest fet, es mantingui la data de finalització de la plantació d´aquest any, que es preveu per d´aquí una setmana.

"La selecció de l´arbre que es plantarà en cadascuna de les zones de la ciutat és una de les decisions d´inversió més importants i, per això, hem implantat un control de qualitat en el subministrament de l´arbrat", ha explicat el vicealcalde i regidor d´Associacions, Participació i Sostenibilitat de l´Ajuntament de Girona, Eduard Berloso.

En el control de qualitat s´avalua l'estat de salut de l´arbrat, que no presenti símptomes de malures o plagues i que estigui ben format. S´observa tant la part aèria com la subterrània, clau per al desenvolupament de l´arbre. El control preveu inspeccionar un percentatge de la planta subministrada, destruint el pa de terra per poder observar l´evolució correcta del sistema radicular i comprovar que s'han realitzat els repicats i transplantaments necessaris al viver. També es mira que tingui un grup d´arrels prou desenvolupat perquè pugui garantir la implantació de l´arbre.

A més de la plantació, també és important el manteniment de l´arbrat, una fase indispensable per aconseguir arbres madurs. Els beneficis dels arbres incrementen amb l'edat de l'exemplar. Els arbres són una part essencial de la infraestructura verda de la ciutat, atès que connecten els espais verds i els hàbitats de la ciutat.