L'Ajuntament de Girona començarà la recollida de deixalles porta a porta a la Vall de Sant Daniel durant la primera quinzena d'abril. Es recolliran quatre fraccions: orgànica, envasos lleugers, paper i rebuig. A més, hi haurà un contenidor específic per al vidre al carrer de les Monges. Els veïns hauran de deixar els cubells al carrer a partir de les vuit del vespre i a les nou es començaran a recollir. Cada cubell estarà identificat per tal de poder controlar si els veïns fan correctament la recollida selectiva. Després de Sant Daniel, el porta a porta s'anirà implantant progressivament als barris de Campdorà, la Torrassa, Montjuïc i la zona de cases baixes de Sant Narcís.

Després de la última reunió de treball amb els veïns, l'Ajuntament ja ha determinat els espais on s'ubicaran els tòtems -és a dir, els màstils on es col·locaran els cubells específics- i els «armaris», que seran uns espais més grans (i integrats en el medi natural) per als punts on hi hagi una major concentració de veïns. Els tòtems se situaran davant del caminet de Can Rocater, davant de Can Roura, la cruïlla del Camí de Sant Miquel amb el caminet de Can Rajoler, al carrer de les Monges, la cruïlla del carrer Tambor Ansó amb el camí de Sant Miquel, el carrer S.XVI i el carrer de Sant Daniel. Pel que fa als «armaris», se'n posaran al camí dels Àngels i al camí de Sant Miquel. A més, hi haurà un «armari» especial per a comerços al carrer de Sant Daniel, just abans d'arribar al restaurant El Cul del Món. Aquest «armari» estarà tancat amb un sistema de bloqueig, de manera que només el puguin obrir els restaurants i comerços autoritzats.

L'Ajuntament repartirà els cubells i bosses identificatives de forma gratuïta als veïns durant els primers tres mesos, mentre que a partir de llavors se'ls hauran de finançar. Cada habitatge tindrà un cubell airejat de set litres per a la fracció orgànica, i un cubell de 30 litres per a dipositar-hi totes les altres fraccions excepte el vidre. A més, comptarà amb un pack de tres bosses de ràfia de recollida selectiva per dins de casa i una bossa per a dipositar-hi restes vegetals. També se'ls donaran imants informatius amb el calendari i les diferents fraccions on va cada residu.

El regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, ha explicat que la nova «policia verda» municipal posarà especial èmfasi en vigilar tota la zona de Sant Miquel, ja que sovint hi pugen persones que no són veïns però que deixen les deixalles a qualsevol lloc de l'entorn.

Porta a porta al Barri Vell

Mentrestant, l'Ajuntament també està treballant per implantar properament la recollida selectiva porta a porta als bars i restaurants del Barri Vell. Segons es va acordar en la reunió celebrada amb el sector la setmana passada, es farà a través de cubells individuals per a l'orgànica i amb bosses identificades per envasos i rebuig. En aquest cas, els cubells es podran dipositar a la via pública entre les onze de la nit i les onze del matí, tot i que es recolliran a partir de dos quarts d'una de la matinada. L'orgànica es recollirà cada dia de la setmana.

Més endavant, aquest sistema d'identificació s'estendrà a mercats, menjadors escolars, clíniques, hospitals i residències d'avis, restauradors i hotels de la resta de la ciutat i, finalment, també entre la ciutadania. Així, l'Ajuntament podrà saber qui està fent correctament la recollida selectiva i obrar en conseqüència. L'objectiu del consistori és que aquest sistema amb bosses identificades -que s'hauran de dipositar en contenidors que només s'obriran el dia en què s'ha de fer la recollida- estigui implantat, ni que sigui en fase de proves, abans d'acabar el mandat, l'any 2019.

D'altra banda, el consistori també està estudiant si és possible reduir el nombre de dies en què es recullen les diferents fraccions. En aquest sentit, Berloso assenyala que les experiències de ciutats d'arreu del món exposades recentment a la fira de residus #wasteinprogress han posat de manifest que les ciutats amb millors percentatges de recollida selectiva no recullen cada dia totes les fraccions. Per això, Girona estudiarà si és possible reduir la freqüència de recollida de les diferents fraccions, arribant fins a tres dies en el cas de l'orgànica i fins i tot menys en el cas de la resta. També es revisaran les illes de contenidors que hi ha al conjunt de la ciutat, ja que, en opinió de Berloso, en alguns casos són «exagerades» respecte al que hi ha arreu d'Europa.