El Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG) va fer donació ahir de tot el fons documental de l'entitat a l'arxiu de l'Ajuntament de Girona. El fons està format per 122 capses d'arxiu, 23 carpetes de gran format i 4 caixes de documentació hemerogràfica, gràfica, fotogràfica i audiovisual. Alguns dels documents tenen molt valor, ja que pràcticament tenen cent anys.

La documentació ingressada -datada entre els anys 1920 i 2016- conté les memòries anuals de l'entitat de 1976 a 2004 (exceptuant el cursos 1989-1990 i 1994-1995), que inclouen els resums de les activitats de l'associació; la col·lecció gairebé completa dels butlletins mensuals del GEiEG compresos entre els anys 1920 i 2016; 724 cartells datats entre 1922 i 2016, entre els autors dels quals hi ha els artistes Antoni Varés o Domènec Fita; unes 8.000 fotografies en 65 capses d'arxiu amb positius fotogràfics i dues capses amb negatius i diapositives des de l'any 1925 fins al 2008, i 30 unitats documentals de vídeos del període 1987-2005, majoritàriament gravacions d'actes culturals i populars organitzats per l'entitat.

L'alcaldessa , Marta Madrenas, va destacar «l'acte de generositat de l'entitat», alhora que va recordar que «l'arxiu Històric de la ciutat és el millor lloc per tenir protegit el patrimoni documental de l'associació i fer-ne difusió». En aquest sentit, va apuntar com molts gironins i buscaran els seus pares, fills o a ells marteixos en les fotografies.

En la mateixa línia, el president del GEiEG, Francesc Cayuela, va remarcar «el treball que s'ha fet per classificar tot el patrimoni per tal de preservar-lo» gràcies a la creació de la comissió del Museu que va posar fil a l'agulla per ordenar tots els documents. Cayuela va remarcar que l'entitat tenia clar que calia tenir ben guardada per ara i per al futur tota aquesta documentació. «Ara la podem posar a disposició de tota la ciutat. No quedarà arxivat, sinó que tindrà un ús», va assenyalar.

La documentació es podrà consultar la des d'avui mateix, tal com va explicar el cap de l'Arxiu, Joan Boadas, que va recordar que s'hi guarda no només documentació de l'Ajuntament sinó també d'entitats.

El GEiEG va ser fundat a Girona l´any 1919 amb l´objectiu de fomentar l´excursionisme i altres fins recreatius i culturals. És la primera entitat de Catalunya dedicada a l'esport amateur i una de les que té més socis, uns 13.000.