Últims retocs a la futura estació d'autobusos de Girona. Ja pràcticament estan llestes totes les instal·lacions, sortides d'emergències, de fums i de ventilació i actualment ja només queden els detalls més tecnològics i elements de mobiliari. El secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font, va fer ahir una visita d'obres per comprovar l'estat de l'equipament i va sortir-ne molt satisfet: «mantenim el compromís d'acabar els treballs dins del termini marcat». Això suposa, tal com va recordar Font, que les tasques acabaran a finals de març o, a molt estirar, a principis del mes d'abril. A continuació, es lliurarà a l'Ajuntament.

La setmana vinent està previst col·locar els panells infomatius on s'indicarà l'arribada o sortida dels autobusos a cadascuna de les 27 andanes que composaran l'estació soterrada. També es col·locaran els bancs en els punts d'espera. Abans d'entregar l'estació a l'Ajuntament de Girona, es faran les darreres proves d'adequació, de seguretat i de càrrega, entre altres. «Durant la primavera lliurarem l'estació», va reiterar el secretari de Territori.

L'estació, que ha suposat una inversió de 7,8 milions, tindrà 24 andanes a la part principal, que tindrà, al mig, una sala d'espera climatitzada i envidriada. Hi haurà tres andanes més en un punt més endarrerit. La sala d'espera servirà per aquells qui, mentre no arriba un autobús, optin per fer temps més a refugi o amb una temperatura més controlada que a les andanes. El sostre de l'estació tindrà un disseny que la farà semblar industrial, amb les canonades dels diferents serveis a la vista.

Ricard Font va ressaltar que les 27 andanes suposen una xifra molt important i que dona molt de marge tenint en compte que actualment, a l'estació que hi ha a la plaça d'Espanya, davant de la Renfe, hi ha setze autobusos com a màxim al mateix temps, en hores punta. Tindrà una zona de lavabos i deu taquilles per a la venda de tiquets, una oficina d'informació i màquines autoexpenedores.

Soterrada i intermodal

El secretari de Territori va voler posar en valor altres detalls de la nova infraestructura. Per una banda, va recordar que, en estar soterrada, sota del parc Central, i no a l'aire lliure, provocarà pràcticament «contaminació acústica i ambiental zero». Aquest fet, però, xoca amb les protestes d'alguns veïns de la plaça d'Europa que reiteradament s'han queixat que la gran mobilitat d'autobusos en aquella zona -on hi haurà la rampa d'entrada i sortida i els semàfors per fer els girs pertinents- provocarà emissions perilloses per a la salut.

El representant de la Generalirat també va recordar que l'equipament serà d'«última generació» en el sentit que està ubicada al costat de l'estació del tren convencional i de l'estació de l'alta velocitat. A l'estació s'hi podrà accedir a través de les escales mecàniques que porten a l'estació del TAV. Aquesta intermodalitat no té precedents a Catalunya. Només la tindrà l'estació barcelonina de la Sagrera, un cop es posi en marxa.