Les obres per arranjar els accessos del passallís sobre el riu Onyar ubicat a Girona Est van començar ahir. Els accesos van quedar malmesos per la crescuda del cabal del riu arran de les pluges a finals del mes de gener. Des d´aleshores, la passera ha quedat al mig del riu però no s´hi pot arribar perquè les pluges es van endur tota la terra que hi havia als dos extrems de l´estructura. La passera està situada en un punt del riu a tocar del tanatori i el Parc Científic.

L'obra consisteix a prolongar el passallís amb una escullera formada per pedres de grans dimensions i, posteriorment, a omplir amb terra la zona per restituir la topografia i reforçar els punts per on el terreny va cedir dies enrere amb motiu de la pluja. Amb les actuacions també es consolidaran els talussos resultants mitjançant tècniques de bioenginyeria. L´endemà mateix que l´aigua arrasés els dos costats de la passera, el tinent d´alcaldia d´Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ja va assegurar que s´actuaria d´urgència per restablir la connexió.

El calendari

Malgrat que el termini d´execució de l'obra és d'un mes, es preveu que amb les primeres actuacions ja es pugui tornar a circular de manera provisional per la passera aquesta mateixa setmana i creuar d´un costat a l´altre.

El cost de l´actuació és de 27.289,84 euros (IVA exclòs) i s´ha adjudicat a l´empresa Aglomerats Girona. És la mateixa empresa que, després de guanyar el concurs públic, va construir el passallís que ha quedat inversible per la riuada. La passera és utilitzada amb freqüència pels veïns de la zona, ja que connecta les dues ribes del riu i permet comunicar els barris de Mas Ramada, Grup sant Daniel, Vila-roja i Font de la Pólvora amb el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i el nucli de la Creueta.

Dècades de precarietat

Aquest punt de connexió ha patit durant molts anys diferents destrosses a conseqüència dels creixements sobtats del riu. Hi ha constància que els veïns ja hi instal·laven als anys setanta estructures per creuar l´Onyar. Als anys noranta, l´Ajuntament va crear una petita estructura que es ­podia moure i l´Ajuntament s´encar­regava de retirar-la en cas de previsió de pluges. Als darrers anys la passera s´ha trencat i els veïns l´havien anat refent amb taulons de fusta i claus. No ­obstant, l´estructura era molt indigna per a uns veïns que sempre van explicar que aquest passallís era un exemple del poc tacte de la resta de la ciutat cap al seu sector.

Tot plegat va desembocar en una gran mobilització encapçalada per l'Associació de Veïns de Mas Ramada per aconseguir un passallís digne. Finalment, es va optar per l´estructura que es va acabar de construir a finals d´octubre per uns 44.700 euros