La Policia Municipal de Girona ha imposat 1.072 sancions per consum i tinença de drogues durant el 2016. Això suposa un increment del 19% respecte l'any anterior. El cap del cos, l'inspector Joan Jou, ho atribueix a la feina de la unitat canina, que es va incorporar a la policia per Fires de Sant Narcís del 2014.

Les dades policials del 2016 reflecteixen també un augment de les multes per incompliments de l'ordenança d'oci nocturn (13,95%), sobretot per locals que no netegen l'entorn. També hi ha hagut un repunt en les sancions a propietaris de gossos que incompleixen l'ordenança de tinença d'animals. Han passat de 144 a 183 en un any ja que la policia ha fet diversos dispositius -amb agents de paisà- per controlar aquest aspecte que, segons el cap de la policia, genera moltes queixes veïnals. Pel que fa a l'accidentalitat, es manté estable amb un total de 1.583 accidents: 498 amb ferits, 1.084 sense i un mort. L'inspector alerta que darrera de molts accidents hi ha l'ús del mòbil al volant.

Des del novembre de 2014, la Policia Municipal compta amb el suport d'una unitat canina formada per dos gossos. La seva progressiva incorporació al cos ha facilitat la feina als agents per detectar droga a la via pública. Això s'ha notat amb les dades policials del 2016, quan els agents van aixecar 1.072 actes per consum o tinença de drogues, un 19% més que l'any anterior.

El cap de la Policia Municipal de Girona, l'inspector Joan Jou, reconeix que els gossos són molt útils perquè amb el seu olfacte posa en avís els agents, que acaben trobant la droga. "Molta gent quan veu el gos ja ens lliura la droga i no cal que es faci cap registre", ha manifestat Jou. Com que els resultats són molt positius, properament s'incorporarà un nou gos a formar part d'aquesta unitat. Una de les actuacions més destacades d'aquesta unitat va produir-se al juliol, quan van interceptar 2,5 quilos de marihuana i 300 grams d'haixix a l'estació d'autobusos durant un control rutinari.

Davallada global de les infraccions

A nivell global, la policia ha imposat menys multes que durant el 2015. S'han denunciat un total de 2.389 infraccions, un 9,16% menys que el 2015 (van ser 2.630). Un dels àmbits on ha baixat és en les activitats no autoritzades a la via pública, com són els casos de la gent que pidola o que pinta grafits. L'inspector destaca que en el cas de la mendicitat l'ajuntament ha apostat per una gestió més social.

Pel que fa a comportaments incívics, s'han mantingut les denúncies per sorolls (297 el 2015 i 299 el 2016) i han augmentat les denúncies per incompliments de l'ordenança d'oci nocturn (pugen de 43 a 49 denúncies). Segons detalla el cap de la Policia Municipal, moltes són a locals d'oci nocturn que no netegen l'entorn de l'establiment (la normativa els obliga a tenir-ho tot net abans de les vuit del matí). Jou detalla que a banda de revisar l'estat de totes les discoteques i bars musicals, també estan actuant a bars "conflictius" de barris com Santa Eugènia. "És impossible que puguem controlar tots els bars, però sí que comencem a anar a aquells que generen més queixes i problemes", ha afegit.

On també s'ha registrat un augment és en les denúncies per incompliment de l'ordenança de tinença d'animals. Segons reconeix Jou, és un dels temes que més queixes genera. Els veïns es queixen d'amos que porten el gos deslligat i també d'aquells que no recullen els excrements. Durant el 2016, s'han posat 183 sancions per les 144 del 2015, el que suposa un augment del 27%. La policia està fent controls específics per garantir que es compleix la normativa i, sovint, els fan agents de paisà.

Alerta per l'ús del mòbil al volant

L'accidentalitat a la ciutat s'ha mantingut als nivells del 2015 (baixa un 0,19%) i la policia ha intervingut en un total de 1.583 accidents: : 498 amb ferits, 1.084 sense i un mort. L'accident mortal va tenir lloc a finals de maig, quan un motorista de 58 anys va morir quan va ser envestit per un cotxe que feia una infracció, a la carretera Barcelona.

El cap de la policia ha remarcat que, mentre en d'altres ciutats pugen el nombre d'accidents, a la capital gironina han aconseguit mantenir el nivell. Ara bé, Jou alerta que darrera de molts accidents hi ha l'ús del mòbil al volant. Per això, al llarg de l'any han fet controls específics per detectar aquesta mala praxis i avança que les sancions en aquest sentit han pujat (l'estadística no està tancada encara).

Les dades d'accidentalitat de la ciutat de Girona determinen que el mes de novembre és quan més accidents s'han produït (149) i que el dimarts el dia que concentra més accidents (289). A més, les hores entre les quals es registren més sinistres són de les 12h a les 16h (465) i que, sobretot, són a les vies de quatre carrils. L'encalç és l'accident més comú (468) i la causa més habitual és no respectar la distància de seguretat (315).