L´Ajuntament de Girona ha plantat nou plàtans joves a la Devesa per primera vegada en nou anys. Aquesta és la primera de les accions que es portaran a terme al parc durant aquest 2017, a l´espera que el ple aprovi el Pla Especial. El consistori també preveu recuperar quatre dels vuit pous que hi ha al parc i que actualment no funcionen, i se seguiran traient estructures que han quedat obsoletes, com per exemple un dels lavabos prefabricats. Finalment, també es continuarà millorant l´enllumenat i es facilitarà l´accés per a persones amb mobilitat reduïda a la Fira i l´Auditori. El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, va explicar ahir que l´Ajuntament destinarà com a mínim 50.000 euros d´inversió al parc durant aquest 2017 (a banda del que costa el manteniment).

«Hem fet una forta accelerada i el 2017 serà l´any de la Devesa», va afirmar ahir Sastre acompanyat del director tècnic del parc, Narcís Motjé. A l´espera que el ple aprovi definitivament el Pla Especial, l´Ajuntament ja va posar fil a l´agulla l´any passat per començar a millorar el parc, i enguany continuarà en la mateixa línia. El primer que ha fet és replantar una filera de nou plàtans del passeig de la Devesa, que havien estat talats ara fa vint anys a causa dels fongs i no s´havien tornat a replantar. Més endavant, quan es desenvolupi el Pla Especial, està calculat que se n´arribin a plantar entre 50 i 60 de nous, sempre a les zones menys frondoses, ja que requereixen llum. D´aquests, una quinzena es plantaran durant aquest 2017. Sastre va explicar que alguns d´ells es plantaran en zones determinades per seguir amb la política d´evitar que entrin vehicles al parc.

A la Devesa hi ha uns 2.500 plàtans que tenen 170 anys. Segons va explicar Motjé, la majoria tenen alguna patologia -en alguns casos més greus que altres-, tot i que no els va quantificar. Això sí, va assenyalar que estan buscant constantment nous tractaments per tal de poder fer-hi front.

D´altra banda, durant aquest any també es continuaran enderrocant algunes edificacions que han quedat obsoletes, com per exemple un mòdul prefabricat que acull uns lavabos. L´objectiu és anar eliminant aquells elements que no estiguin integrats en el parc.

Al llarg d´aquest 2017 l´Ajuntament també treballarà per posar en funcionament quatre dels vuit pous que existeixen al parc i que actualment no estan en servei. L´objectiu és poder aprofitar aquests recursos hídrics per poder regar els arbres i facilitar també el reg a les noves zones verdes que establirà el Pla Especial. El consistori calcula que un o dos ja podran estar en funcionament aquest any.

Sastre no va voler posar data encara a l´aprovació del Pla Especial de la Devesa al ple, perquè, segons va indicar, volen acabar de fer correctament tots els esutdis previs. Tot i això, va reiterar que el Pla Especial no portarà aparellat el Pla d´Usos -tal com volen els veïns- perquè legalment no és possible. Segons va indicar, Urbanisme ha fet un informe sobre aquesta qüestió i l´enviarà properament al consistori. Pe tant, va garantir que primer s´aprovarà el Pla Especial i tot seguint s´abordaran els usos del parc, però això ja serà en una nova fase.

Dilluns passat, el ple ja va aprovar una modificació urbanística que, segons l´equip de govern, serveix com a «pròleg» del Pla Especial. En ella es redueix la superfície edificable (tancant la porta definitivament a la construcció d´un pavelló), s´amplia la superfície inclosa fins ara dins l´àmbit de la Devesa en prop de 24.000 metres quadrats i es converteix el vial perimetral en zona verda.