El futur edifici de l'institut Ermessenda de Girona serà la nau abandonada de l'antiga fàbrica Simon, a la carretera Barcelona. La previsió és que entri en funcionament el setembre de l'any 2019. Actualment, l'institut està a l'edifici Castañà, propietat del Bisbat, on s'hi mantindrà fins aquesta data. Però com que a partir del curs vinent els alumnes ja no hi cabran tots en aquest edifici, es col·locaran tres barracons a la zona de Can Prunell, al costat dels mòduls de l'escola Bosc de la Pabordia. Serà la segona seu d'aquest centre educatiu, durant uns anys. Tanmateix, cal recordar que l'Ajuntament està pagant un lloguer anual per l'ús del Cartañà, que l'any vinent serà de 87.120 euros.

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Josep Polanco, va explicar que els tècnics del Departament i els de l'Ajuntament han estudiat la nau, actualment abandonada, saquejada i plena de grafits, i que han calculat que l'esctructura té el doble de capacitat de càrrega que seran necessària per al funcionament d'un institut amb aules, taller, laboratori, biblioteca i altres serveis.

La finca té 4.500 metres quadrats construïts i actualment, com tot el sector de naus abandonades, és propietat d'un conglomerat de bancs en ple concurs de creditors. La regidora d'Educació, Isabel Muradàs, va explicar que podran fer una ocupació directa de la nau, una figura que legalment és possible. D'aquesta manera passarà a mans municipals i s'espera que, com a màxim, en tres mesos ja puguin cedir-la a Ensenyament. Les obres s'aniran fent gradualmentment però es vol que el setembre del 2019 ja hi hagi els primers alumnes i s'abandoni el Cartañà. Encara no, però els tres barracons de la segona seu de l'institut, es faran a Can Prunell.

Altres terrenys estudiats

La necessitat d'un institut espaiós s'ha vist des de ja fa uns anys en base a diferents estudis de la població en edat escolar que en els propers anys farà secundària. De fet, fa anys que Girona busca un terreny o un edifici per ubicar-hi aquest nou equipament. Es va negociar amb l'Estat la possiblitat de fer-lo als edificis de defensa de les casernes del carrer Emili Grahit. També s'han mirat altres ubicacions, com ara una finca municipal a la Creu de Palau, a tocar de la residència per a la gent gran situada al carrer Jocs Olímpics.

Actualment, els centres de secundària de la ciutat de Girona poden assumir 42 grups de primer d'ESO i la previsió és que als cursos 2020/21 i 2021/22 en calguin 48. En nombre d'alumnes, això suposa passar dels 1.350 alumnes que es preveu que comencin la secundària l'any vinent als 1.450 del curs 2020-21. Aquest increment es vol absorbir gràcies al nou edifici i, de passada, evitar «bonys» (grups extra temporals) en altres instituts de la ciutat que alguns anys s'han de crear i que no agraden gens als centres. De cares al curs 2026/27 el nombre de grups necessari a primer d'ESO tornaria a ser 42, ja que hi hauria uns 1.300 alumnes a primer d'ESO. El càlcul es fa en base als alumnes que actualment estan cursant cursos inferiors.

ESO, batxillerat i FP

L'objectiu és que l'institut Ermessenda, quan funcioni a ple rendiment, tingui quatre línies d'ESO, tres de Batxillerat i també ofereixi estudis de formació professional. Aquest nou institut està pensat també per acollir alumnes dels barris de Montilivi, Palau, Santa Eugènia i Sant Narcís. Aquestes adscripcions ja seran vàlides a partir del curs vinent.