El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va celebrar ahir a Girona el seu 30è aniversari amb la presència del president de la Generaliat, Carles Puigdemont, que va reivindicar un Estat propi per tal de poder millorar les polítiques relacionades amb la solidaritat i l'atenció als refugiats.

El president català va lloar la tasca del Fons perquè ha aconseguit «una transformació de la mirada col·lectiva cap a les crisis humanitàries i mundials», ja que ha introduït dins de l'imaginari col·lectiu la idea que «la pobresa i les desigualtats són abominables a ulls d'una societat decent».

Puigdemont va assegurar que, en aquests moments, a Catalunya hi ha els recursos suficients per a la cooperació, el compromís, la mobilització social, d'entitats i institucions, però encara falta una cosa: «L'Estat espanyol no vol ser-hi, de manera que ens falta un Estat que sí que ho vulgui», va assegurar.

La presidenta del fons i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, va destacar especialment el paper dels ajuntaments a l'hora de donar resposta a la crisi dels refugiats, ja sigui donant suport sobre el terreny o fent campanyes a favor de l'acollida a Catalunya. En aquest sentit, va recordar que no fa tants anys «els catalans també vam ser refugiats i exiliats», un fet que queda en la «memòria» de moltes famílies.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va va destacar que el Fons «ha fet molta eina i ha estat molt valent, mostrant realitats sovint incòmodes però gràcies a les quals el món ara és molt millor».

L'acte també va comptar amb la intervenció de Jamal Waez, un refugiat sirià que des de fa tres anys viu a Salt, on estudia i forma part dels Marrecs. Waez va denunciar la falta d'un protocol d'ajuda als refugiats per part de l'Estat, i en canvi va agrair i lloar la tasca de les entitats.