n L'Ajuntament de Salt modificarà el Pla General i el Pla Especial de les Deveses. Un dels objectius serà permetre que les actuals edificacions, com per exemple la granja Casals o l'edifici de pintures Sunyer puguin quedar-s'hi sempre que acullin activitats respectuoses amb l'entorn. Fins ara, el pla especial preveia que aquests edificis haguessin de desaparèixer a llarg termini, però l'actual govern (ERC i IPS-CUP) prefereix que els immobles puguin acollir activitats relacionades amb l'esport, entitats naturalistes, grups escoltes o oferir informació sobre l'entorn natural, entre altres. Tot i això, el regidor d'Entorn Urbà, Àlex Barceló, alerta que en cap cas serà «una barra lliure» i que totes les activitats que es facin hauran de ser compatibles amb la preservació de l'entorn. Tampoc es permetrà la construcció de noves instal·lacions.

El govern portarà dilluns a ple la modificació del pla general, i després la junta de govern aprovarà la modificació del pla especial. Segons Barceló, hi ha una zona de les Deveses, arran de riu i inclosa dins la Xarxa Natura 2000, que té un alt valor ecològic i que s'ha de preservar «el més natural possible». Però la resta, indica, pot acollir activitat vinculada amb el territori, sempre que sigui respectuosa amb l'entorn.

Per això, volen permetre com a ús complementari del parc les activitats col·lectives de caràcter esportiu, cultural, d'educació en el lleure i d'esbarjo que es declarin d'interès públic i que s'hagin d'emplaçar en el medi rural, amb les obres i instal·lacions mínimes i sempre que es garanteixi la preservació dels usos del parc del Ter o el parc Monar.

A més, es proposa que l'ús del pasturatge sigui complementari als usos del parc, mentre que l'ús agrícola en queda exclòs. En canvi, es continua excloent l'ús industrial i de granja industrial, amb l'objectiu que vagin desapareixent a mesura que cessin l'activitat. Tot i això, serà el Pla Especial qui determini quines construccions es poden mantenir i recuperar per a usos admesos, i quines han de declarar-se en situació de fora d'ordenació i per tant s'auran d'expropiar i enderrocar.

A més, l'Ajuntament unificarà criteris entre el pla general i el pla especial. Fins ara, explica Barceló, el fet que hi haguessin criteris i delimitacions diferents en dificultava la gestió. A partir d'ara, el pla general contemplarà que el Parc del Ter inclogui una ampliació de la zona de les sorreres, incorpori el camp d'en Bonet i els terrenys situats a l'oest dels Aiguamolls del Veïnat i la Gorga d'en Quirze, d'acord amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En canvi, se n'exclouran els terrenys ocupats per deveses (no inclosos en la zona de domini públic) del pla de les deveses velles i els Vivers Vells, ja que es proposa mantenir el seu ús i la titularitat privada del sòl, ja que no es considera justificat que s'hagi de fer una gestió pública d'aquests terrenys. D'altra banda, també s'ajustaran els límits del Parc Monar 2 per excloure'n la finca del Mas Barrina, que és una de les poques masies amb activitat agrícola que encara estan funcionant.