n El grup municipal d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona presentarà una moció al proper ple municipal per instal·lar més lavabos públics a la ciutat. «Creiem que pot ser una mesura útil per a alguns col·lectius com ara la gent gran», va dir la portaveu republicana, Maria Mercè Roca.

Els republicans insten a estudiar «quines són les zones de la ciutat mancades de lavabos públics escoltant les demandes de comerciants, veïns i col·lectius diversos» i mirar «quina és la millor manera de prestar aquest servei tenint en compte criteris de privacitat, higiene, senzillesa i accessibilitat».

La cap de llista ha explicat que a la ciutat de Girona només hi ha set lavabos públics, cinc dels quals estan ubicats al centre.

En aquest sentit, Roca ha defensat que «en situacions de necessitat urgent, es fa difícil accedir a un lavabo almenys que s'entri en algun bar i s'hagi de pagar, per tant, una consumició». La moció indica que «tot i que trobem locals amb molt bona voluntat, aquesta no és la seva tasca específica. En la majoria dels casos, però, la persona està obligada a consumir per poder fer ús del lavabo».

Els col·lectius més vulnerables

La regidora s'ha referit específicament a alguns col·lectius com ara la gent gran, els infants, les dones embarassades o els afectats per algun tipus de dolència com ara la malaltia del Chron o del còlon irritable. «Són col·lectius que agrairien que l'Ajuntament instal·lés més lavabos públics a la ciutat».

Maria Mercè Roca ha defensat que l'Ajuntament ha d'estudiar quina és la millor manera de prestar aquest servei «tot tenint en compte criteris de privacitat, higiene, senzillesa i accessibilitat». També demanen que es prevegi la gratuïtat del servei, o, almenys, la introducció de bonificacions o exempcions per a alguns col·lectius específics com ara la gent gran.

Per últim, també volen que hi hagi una millor previsió a l'hora d'instal·lar «lavabos de caràcter temporal amb motiu de grans esdeveniments o festes populars». En aquests casos, «les necessitats fisiològiques dels ciutadans es realitzen algunes vegades a la via pública».

Tot i que existeixen sancions municipals per combatre-ho, creiem que seria molt més útil apostar per la prevenció i instal·lar més lavabos públics», assenyala el text, que s'haurà de votar dilluns.