L'Ajuntament de Girona segueix treballant per tal de millorar la neteja als barris. Fa uns mesos, ja es van crear les Taules de Neteja de Barri, amb l'objectiu que les associacions de veïns poguessin fer arribar de forma directa les seves necessitats a l'Ajuntament i augmentar l'eficàcia en aquells casos que requerien una resposta més immediata. El llavors regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, fins i tot va instaurar grups de Whatsapp per a rebre aquestes notificacions i poder actuar de forma més ràpida.

Ara, l'actual responsable de l'àrea, Eduard Berloso, ha seguit aquesta línia, però amb algunes modificacions. Cada associació de veïns ha autoritzat entre tres i sis persones per fer arribar a l'Ajuntament les seves queixes relacionades amb la neteja, que es poden enviar els set dies de la setmana de nou del matí a nou del vespre.

Quan el consistori rep aquestes notificacions, els atorga un «codi». En concret, hi ha quatre categories: les més urgents (és a dir, que poden atemptar contra la seguretat o la salut), s'han d'atendre en un màxim d'entre dues i quatre d'hores; altres han d'estar solucionades en un període d'entre 24 i 48 hores; les que no són tan urgents s'indica que s'han d'entrar a la bústia d'avisos de l'Ajuntament i seguir el procediment habitual i finalment, si es detecta que l'àrea de Sostenibilitat no té competències en aquell problema en concret, es deriva a l'àrea corresponent. L'horari és de nou del matí a nou del vespre perquè abans i després passa l'equip de neteja, de manera que pot detectar qualsevol anomalia que es produeixi.

D'altra banda, el consistori també ha fet arribar a les diferents associacions de veïns els programes de neteja per als seus barris. Fins al mes de febrer, podran estudiar-los i veure com funcionen, així com aportar suggerències. Després, l'Ajuntament es plantejar-a parlar-ne amb l'empresa per fer un millor repartiment dels serveis. De la mateixa manera, també s'ha entregat a les associacions el pla de jardineria, que inclou les actuacions previstes per fer el manteniment dels jardins. En aquest cas, els veïns també hi podran fer les seves aportacions, tot i que s'haurà de respectar el pla de reposició dels arbres que ja està previst. Segons indica Berloso, en aquests moments ja s'ha tret a concurs la compra dels arbres, i més endavant també es donarà als veïns el pla perquè sàpiguen quan s'aniran plantant.