Girona posarà nom als carrers dels grups d’habitatges de Germans Sàbat, Pont Major, Girona per Girona i Vila-roja. En total, es tractarà de 36 vials que deixaran d’anomenar-se pel nom genèric i tindran una adreça particular. L’Ajuntament vol rebre el màxim nombre de propostes de possible, i per això obrirà un procés participatiu amb la voluntat d’involucrar entitats i ciutadania. D’altra banda, el consistori ha localitzat una quinzena d’espais a la ciutat que no tenen un nom oficial i que per tant poden ser batejats. En alguns casos, com el Jardí de la Infància, s’oficialitzarà el nom actual, mentre que altres espais rebran un nom per primera vegada.

Aquesta setmana s’ha reunit la Comissió del Nomenclàtor per començar a establir les seves bases de treball. Els seus objectius són proposar nous noms de carrer, vetllar per la paritat i suggerir possibles canvis, com per exemple la retirada de noms franquistes. En aquest sentit, si es proposa algun canvi se sotmetrà a votació dels residents afectats amb un sistema de participació que s’ha d’acabar de concretar.

Després d’aprovar el nou reglament del nomenclàtor, que obre les portes a la participació ciutadana, ha arribat el moment d’aplicar-ho. De moment, la Comissió -integrada per representants municipals i també d’entitats- ja ha rebut algunes propostes, com per exemple de la Xarxa de Dones de Girona, el tècnic de l’àrea d’Igualtat Jordi Pruneda o la Fundació Llibreria les Voltes (que ja va defensar públicament el nom de Muriel Casals). Tot i que el reglament estableix que han de passar cinc anys de de la mort d’una persona perquè pugui donar nom a un carrer, la tinent d’alcalde de l'àrea d'Igualtat i Drets Socials, Sílvia Paneque, explica que en casos concrets es podrà fer una excepció. El consistori també té sobre la taula la possibilitat d’establir «fils conductors» temàtics per barris.

Els criteris prioritaris per batejar els nous espais són la igualtat de gènere, la petjada històrica i la vinculació amb Girona. Per valorar les propostes, hi haurà una comissió tècnica que emetrà informes per ajudar a decidir en cada cas. Després, els nous noms s’hauran d’aprovar per ple.

A banda dels quatre grups d’habitatges, l’Ajuntament té llistats una quinzena d’espais que s’han de batejar a la ciutat, entre els quals hi ha, sobretot, places, rotondes i espais verds. Un cas especial són els ponts: de tots els que hi ha a Girona, només dos -el de Tomàs Lorenzana i el de Sant Feliu- tenen el seu nom aprovat pel ple.

La previsió és que la resta es mantinguin, tot i que oficialitzant la nomenclatura al plenari. Només hi ha dos dubtes: el nou pont del Ter, que té dues propostes (de Sant Jaume o de l’Aurora) i el pont de l’avinguda de França, que podria ser rebatejat. En tots dos casos es demanaran informes.