La revista francesa Le Chef acaba de presentar una nova edició de la seva llista dels cent millors xefs del món i ha relegat el gironí Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, al desè lloc. Es tracta d'una classificació de cuiners que s'obté per mitjà d'una enquesta i una votació entre més de 500 cuiners d'arreu del planeta i que han estat escollits per respondre-la perquè tenen dues o tres estrelles de la guia Michelin. En els deu primers llocs del rànquing hi ha cinc xefs gals, amb Alain Passard de l'Arpege en primera posició. El millor xef de l'Estat és el basc Martin Berasategui, del restaurant que duu el seu nom i que ocupa la segona plaça.

Per fer la llista d'aquesta any, s'ha preguntat a 534 cuiners dels cinc continents, 22 més que l'any anterior. Tots han respost, de manera anònima i lliure, a la pregunta: «Quins cinc cuiners o restaurants considera que han d'aparèixer en una llista dels millors del món?».

És el tercer any que es fa aquest rànquing i sempre l'ha encapçalat un xef gal. Entre el centenar d'escollits, hi ha 35 representants d'aquest país. Alain Passard, que és el número 1 en la nova llista, l'any passat estava en la catorzena posició. La tercera plaça, darrere de Berasategui, és per al també francès Pierre Gagnaire del restaurant que té el seu nom, que l'any passat era el segon. El número 1 de l'any passat, el francès Michel Bras de l'establiment Le Suquet, és a la quarta posició. El cinquè és del japonès Seijei Yamamoto del restaurant Nihonryori Ryugin. René Redzepi, del danès Noma, ocupa el vuitè lloc.

A banda de Berasategui i Roca hi ha quatre representants més de l'Estat: Quique Dacosta del restaurants Quique Dacosta de Dénia (34), que perd tretze posicions; Andoni Luis Aduriz del Mugarit d'Errenteria (36) i que perd dotze llocs; Eneko Atza del restaurant Azurmendi (52) i que entra com a novetat; i Oriol Castro del Disfrutar de Barcelona (78).

No hi ha cuiners catalans de prestigi i amb un bon grapat d'estrelles Michelin,com Carme Ruscalleda, que sí que hi era en l'anterior edició, ni Paco Pérez, ni tampoc el basc Juan Mari Arzak.