Girona es convertirà en la «capital del pessebrisme» entre el 3 de desembre i el 2 de febrer. La ciutat acollirà la setzena Biennal del Pessebre Català, que inclourà una mostra amb setze diorames elaborats expressament per a celebrar el centenari dels Pastorets de Folch i Torres. A més, hi ha inscrits 92 pessebres de tot Catalunya (i un parell fins i tot procedents del País Basc) que es podran veure en quatre espais de Girona: el Claustre de la Diputació, el CaixaFòrum, l'entrada de l'Ajuntament i el Teatre Municipal. Paral·lelament, la Carbonera acollirà una trentena de pessebres més dins la tradicional mostra i concurs de pessebres de les comarques gironines. El president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català, calcula que entre 25.000 i 30.000 persones vindran a Girona per veure la mostra.

Aquest any és molt especial per a l'Associació de Pessebristes de Girona, ja que compleix 70 anys. I la millor manera de celebrar-ho serà acollint la Biennal del Pessebre Català, durant la qual es podran veure els pessebres que les 65 entitats federades han elaborat especialment per a l'ocasió. En aquesta edició, la «joia de la corona» seran els setze diorames que diferents associacions han fet per representar diferents escenes dels Pastorets de Folch i Torres, que enguany arriben al seu centenari. L'artista mataroní Marçal Casanovas hi ha participat fent les figures, i la Biennal de Girona serà l'única oportunitat de veure tots aquests diorames junts.

Per al president de l'Associació de Pessebristes de Girona, Alfons Vázquez, és «motiu d'orgull» acollir la Biennal, on es fusionaran diverses arts i tècniques. Albert Català assegura que la mostra mobilitzarà una gran quantitat de gent, ja que a banda de les pròpies entitats també pot atraure molts visitants interessats en la cultura popular i tot el que l'envolta. De fet, Català va assenyalar que cada cop hi ha un interès més gran pel món del pessebrisme, com ho demostra el fet que han passat de 45 entitats federades a 65 en poc temps i que tenen cinc entitats més a punt d'entrar. «Nosaltres ho resumim en tres paraules: art, cultura i tradició», assenyala.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, considera que és «magnífic» que una entitat gironina «amb aquesta solera i aquesta tradició cultural» es mantingui tan viva després de 70 anys. Per això, es mostra molt satisfeta que Girona pugui acollir la Biennal, i convida tothom a voltar pels diferents espais i admirar els pessebres.

La inauguració de la Biennal es farà aquest dissabte a la tarda i comptarà amb una cercavila, una actuació de l'esbart l'Esperit de Nadal i una cantada de nadales amb la coral del GEiEG i Sol de Solfa.