L'Ajuntament de Girona ha iniciat aquesta tardor un tractament d'endoteràpia als pins per tal de controlar la plaga de processionària. Es tracta d'un mètode fitosanitari per a plantes llenyoses i palmeres que consisteix en la injecció del producte i de les substàncies nutricionals directament en el sistema vascular de la planta. El sistema, que té una eficàcia propera al 100%, funciona evitant el creixement de les erugues i la formació de les bosses. Amb el tractament s'aconsegueix eliminar les erugues quan aquestes comencen a alimentar-se de les fulles dels pins. Així, s'evita l'ús de productes químics a la copa dels arbres i la consegüent contaminació de l'entorn, del sòl i de l'aigua.

El regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, ha explicat que es tracta d'un sistema «totalment innocu per a les persones i els animals» i que és fruit del treball que està fent el consistori per aplicar tractaments de control de plagues que siguin respectuosos amb el medi i les persones. El nou sistema s'ha començat a aplicar als arbres de les escoles i als parcs on hi havia hagut més problema amb la processionària els anys anteriors.

A més, des de les brigades de Parcs i Jardins, també s'utilitzarà l'endoteràpia per al control d'altres plagues que s'alimenten de plantes, com ara el cotonet o els pugons, que afecten alguns arbres.

En aquest sentit, el regidor ha ressaltat la importància que té a la ciutat «el control integrat de plagues per gestionar el verd urbà de Girona». El control consisteix en la combinació de diferents mètodes des del punt de vista ecològic, econòmic i toxicològic donant prioritat a l'ús d'elements naturals i respectant els llindars de tolerància per a cada plaga.