Arreu d'Europa, la població està envellint. El nombre de gent gran creix i l'esperança de vida es va allargant. D'aquí a uns anys, les xifres encara seran més elevades. Les respostes per atendre aquestes persones suposaran un nou repte que, però, cal començar afrontar des d'ara. Es tracta d'una nova realitat en la qual s'ha d'intervenir amb noves estratègies d'atenció cap a aquestes persones. Tot un repte. L'Auditori de la Coma Cros de Salt ha acollit durant dos dies diferents conferències i tallers que buscaven reflexionar sobre aquest horitzó. Les activitats estaven organitzades per la Fundació Les Vetes, que està celebrant els seus primers 25 anys.

Durant els dos dies hi ha hagut diverses taules rodones a l'entorn del sobreenvelliment actiu amb molt de públic, sobretot cuidadores i estudiants. Com fer que la gent gran no se senti ni estigui desplaçada només per l'edat que suma o per la seva dependència.

Ahir va ser el torn d'escoltar tres experiències sobre polítiques europees d'atenció social a la vellesa. Va obrir el torn l'holandesa Karen Jansen, directora d'una fundació dedicada a la gent gran, que va explicar que al seu país també hi ha retallades dràstiques i cada cop hi ha menys infermeres i cuidadores i que han hagut d'aprendre una nova filosofia que aplica Toyota. "Ser més eficients i eficaços. Fer més amb menys".

A continuació va ser l'exconseller de Sanitat i diputat al Parlament regional d'Estocolm, Juan Carlos Cebrián. L'exalt càrrec va detallar el sistema d'atenció a la gent gran a Suècia i es va posar a la butxaca els assistents. Va explicar que al país nòrdic la majoria d'impostos que es paguen no van a l'Estat sinó al municipi i a la regió i que són aquestes institucions les que gestionen els diners. I ho fan amb un lema: "Tot és per a tothom i tots ho financem".

Un "booking" assistencial

En aquest sentit, va assenyalar que els serveis sanitaris i d'atenció són més barats que aquí i permeten a la gent gran no dependre dels seus fills. A més, tot i que hi ha la possibilitat d'optar per serveis privats, el preu és el mateix que el sistema públic. També va explicar que la generació de suecs que ara, quan viatgen, trien hotels i restaurants per Internet segons la valoració i comentaris dels clients, quan siguin grans ho faran dels centres assistencials, hospitals, ambulatoris i residències. Una opció que ara no és possible. Seria un Booking o un Trivago en temes sanitaris.

Finalment, va intervenir la portuguesa Andreia Silva, del servei nacional de salut. Silva va descriure els diferents programes que el país està aplicant per preparar-se per a l'increment de població de gent gran. Són projectes, programes i estratègies perquè rebin l'atenció que es mereixen i puguin seguir vivint molts anys. Hi ha programes mèdics, d'alimentació saludable i activitats físiques, entre altres. "Cal prendre mesures contra la discriminació per raons d'edat", va dir.