Nou simulacre d'emergència a l'estació del TAV a Girona sense la participació de Bombers ni de Mossos d'Esquadra. Aquest cop, el simulacre va ser de caràcter tècnic (no hi van prendre part figurants) i va recrear l'incendi d'un transformador a la zona de les andanes que provocava una gran fumarada. Segons va detallar l'administrador d'infraestructures, va durar cap a una hora i mitja, es va fer de matinada i hi van prendre part una vintena de tècnics, representants de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola.

Les divergències entre Generalitat i Adif continuen essent les mateixes. Interior sosté que cap dels seus cossos d'emergències hi prendrà part perquè el pla d'autoprotecció no està homologat, i Adif manté que el document és «vigent i plenament operatiu, com ja s'ha demostrat en aquelles ocasions en què ha calgut activar-lo».

És el quart cop que es porta a terme un exercici per posar a prova la seguretat de la infraestructura. De fet, el pla d'autoprotecció del túnel i l'estació obliga a fer-ne un per any. Segons va indicar Adif, un cop detectat l'incendi, es van activar «les mesures i procediments establerts al pla d'autoprotecció per mitigar-ne les conseqüències». Entre aquestes, l'evacuació de l'estació i la suspensió de la circulació de trens.

Hi van prendre part una vintena de tècnics dels departaments de Circulació, Estacions, Seguretat i Manteniment d'Adif i membres de la Guàrdia Civil i la policia estatal. Novament, i com ja és habitual, a l'exercici no hi va participar cap cos d'emergències de la Generalitat (és a dir, ni Bombers ni Mossos d'Esquadra o efectius del SEM).

Divergències des de fa anys

I novament, els motius d'aquesta destacada absència són contradictoris depenent d'una i altra part. El delegat d'Interior, Albert Ballesta, va sostenir ahir que no es participarà en cap simulacre «fins que no hi hagi el pla d'autoprotecció homologat». Un document que la Generalitat -en concret, Protecció Civil- va tombar de manera reiterada perquè considera que hi ha mancances (entre d'altres, que dins els túnels del TAV no es troba operativa la xarxa de radiofreqüència Rescat).

Adif, però, insisteix que el pla de protecció està en vigor tot i no comptar amb l'homologació de Protecció Civil i que la seguretat està garantida en cas d'emergència. «L'exercici de la passada matinada forma part de les accions de manteniment i actualització dels plans d'autoprotecció d'Adif; i en el cas de la infraestructura de l'alta velocitat a Girona, el document és vigent i plenament operatiu, com s'ha demostrat en aquelles ocasions en què s'ha hagut d'activar», recull l'administrador en un comunicat.

Adif també informa que es va convidar els cossos d'emergències de la Generalitat. El 16 de setembre, es va enviar un correu electrònic a la Direcció General de Protecció Civil. La resposta, rebuda al cap de poques hores, va ser que fins que el pla no estigués homologat, ells no hi participarien.