El Museu d'Història dels Jueus va inaugurar ahir a la tarda la mostra Aigües rituals. Una història dels banys jueus a Girona, una exposició que dóna a conèixer l'ús de l'aigua com a element purificador en la Girona jueva de l'edat mitjana. La mostra anirà relacionada amb l'exposició La Girona de l'aigua, que s'inaugurarà demà al Museu d'Història de la ciutat.

L'aigua ha estat considerada, des de sempre, un element amb poder purificador per a les dues cultures que coexistien a la Girona medieval: la cristiana i la jueva. Tot i això, en cadascuna d'elles aquesta creença tenia una orientació diferent. En aquest sentit, doncs, l'exposició dóna a conèixer què era i com es feia el bany ritual en el judaisme, on s'ubicaven els micvés de la ciutat i què queda de tots aquells espais on l'aigua retornava la puresa. El micvé o bany és l'espai per a la immersió ritual que normalment es troba ubicat dins del complex sinagogal.

La mostra revisa les dades conegudes i presenta informació actualitzada sobre els diferents banys jueus de Girona, tenint en compte les troballes arqueològiques dels darrers anys al pati del Museu d'Història dels Jueus amb les quals es va posar al descobert el micvé del segle XV. A més, l'exposició també posa de manifest que hi va haver un micvé fora del call, un altre a tocar de l'Onyar i assenyala que l'últim micvé de Girona va ser precisament el que es troba avui dins l'espai del Museu.

La mostra és una producció del Patronat Call de Girona i ha estat comissariada per Joel Colomer, Sílvia Planas i Jordi Sagrera, amb disseny de Mostra Comunicació, vídeos i animacions en 3D de 24 Imatges x Segon i fotografies de Josep M. Oliveras. Compta, a més, amb la col·laboració d'Acquae Gerundae, l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, l'Arxiu Històric de Girona, la British Library, el Consell Comarcal del Gironès, la Staats Universitätsbibliothek Hamburg, el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona, el Museu d'Història de Girona i la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat.

A més, el Museu proposa tot un programa d'activitats complementàries a l'exposició. Aquesta programació inclou l'itinerari temàtic Espais d'aigua, un recorregut guiat als principals indrets que han contingut aigua al llarg de la història al Barri Vell:?la cisterna del Museu d'Història, el micvé del Museu d'Història dels Jueus, els Banys Àrabs i Sant Pere de Galligants. A més, la visita acabarà a l'espai de termes Aqua Gerunda, on s'oferirà un te d'acollida a tots els participants. La ruta anirà a càrrec d'Albert Reixach i es portarà a terme els dies 18 de novembre, 2 de desembre i 31 de març a les sis de la tarda. Les places són limitades i cal inscripció prèvia.

L'aigua, protagonista de Fires

L'aigua, doncs, serà protagonista durant aquestes Fires, ja que l'exposició del Museu d'Història, que s'inaugura tradicionalment per Sant Narcís, també hi estarà relacionada. En aquest cas, la mostra portarà per títol La Girona de l'aigua i servirà per posar de manifest els vincles històrics de Girona amb l'aigua i la seva repercussió en diferents àmbits de la ciutat:?la fesomia urbana, l'economia, la cultura, la creació artística i fins i tot el caràcter de la ciutadania.

Les dues exposicions, tant la del Museu d'Història com la del Museu d'Història dels Jueus, es podran veure fins el 2 d'abril de l'any que ve.