L'equip de govern de Salt (ERC-IpS) va haver de retirar del ple d'ahir la proposta de modificació de les ordenances fiscals pel 2017 per manca de suports. Malgrat que la intenció del govern era votar-les punt per punt, l'oposició s'hi va negar i finalment van retirar-les. L'alcalde, Jordi Viñas (ERC), va assegurar que a partir d'ara seguiran negociant per buscar acords, i si troben prou suports dins del marge legal establert convocaran un nou ple extraordinari per aprovar-les.

L'equip de govern està en minoria (té vuit regidors), de manera que necessitava el suport d'almenys tres regidors de l'oposició per poder-les tirar endavant. Però no ho va aconseguir. En vista que arribava l'hora del ple i no tenien cap grup que els garantís suport a totes les propostes, van decidir que es votessin una per una, per tal que almenys se n'aprovessin unes quantes. Però es va trobar amb el rebuig de l'oposició en bloc, que es va negar a votar les ordenances per separat.

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, es va queixar que ningú els havia avisat que es votarien les ordenances per separat, i va mostrar seriosos dubtes respecte la legalitat de la fórmula que es volia utiltizar. Torramadé va afirmar que no hi veia "cap tipus de justificació legal" i va demanar aportar un informe per escrit de secretaria. A més, va advertir que la decisió de votar les ordenances per separat no corresponia en cap cas a l'alcalde, sinó que l'havia d'aprovar el ple.

La portaveu del PSC, Iolanda Pineda, també va exigir un informe legal i va advertir que, si es procedia a la votació, el seu partit la impugnaria. "Les ordenances sempre s'han votat en conjunt, i volem saber en què se sosté jurídicament la decisió de separar-les", va indicar.

Informe de la secretària

Com que C's i PxC també van mostrar el seu rebuig a la fórmula de separar-les, Viñas va demanar un informe oral a la secretària. Aquesta va afirmar que no veia "cap problema legal" en votar les ordenances una per una si eren exactament les mateixes que s'havien portat a la comissió informativa, ja que cadascuna és independent i no afecten les unes a les altres. Tot i això, va advertir que per fer un informe escrit necessitaria uns dies.

Les paraules de la secretària, tanmateix, no van convèncer ni CiU ni PSC, que van anunciar que les votarien totes en contra. Veient que no tenien prou suports, van decidir fer un recés i, prèvia deliberació, el govern va anunciar que les retirava. Tot i això, l'alcalde va demanar un informe a la secretària i va anunciar -resignat-que les seguiran negociant.