Que CiU i PSC són dos partits enfrontats no és cap secret a Salt. Al contrari. En alguns moments, la confrontació política entre Jaume Torramadé (CiU) i Iolanda Pineda (PSC) s'ha convertit en una qüestió gairebé personal, i l'oposició que s'han fet mútuament ha estat dura i implacable. Aquesta setmana, però, han unit esforços per posar contra les cordes l'actual equip de govern (ERC-IpS) en dos temes clau: les ordenances fiscals -que es van negar a aprovar- i la reprovació al cupaire Ferran Burch. Sembla que estar a l'oposició uneix, i en el ple de dilluns CiU i PSC es van convertir en una «estranya parella» que va fer passar un mal tràngol al govern.

La campanya pel «sí» a l'Ikea ja va fer que CiU i PSC remessin en la mateixa direcció, però el que els va acabar d'unir van ser les crítiques d'IpS-CUP després de la consulta sobre el desenvolupament del sector sud. En un dur comunicat, els cupaires els van acusar de «falta de valors democràtics» i van insinuar que haurien pogut repartir butlletes amb el «sí» marcat abans d'hora, entre altres acusacions. Això va enfurismar per igual CiU i PSC, que van exigir al portaveu de la CUP, Ferran Burch, que es disculpés. Com que no ho va fer, van presentar conjuntament una moció de reprovació al ple, que van aconseguir aprovar amb el suport de C's i PxC.

Tota aquesta qüestió va fer que el ple arribés amb un ambient enrarit. CiU i PSC insistien que si Burch es disculpava retirarien la moció, però això no va passar. L'any anterior, el govern saltenc havia pogut aprovar les seves primeres ordenances gràcies al suport del PSC i Canviem Salt, però enguany els socialistes s'han negat a votar-hi a favor. Segons Pineda, això és perquè el govern els havia acceptat només una de les seves propostes, i havia rebutjat en canvi una rebaixa del 3,5% de l'IBI i una reestructuració de la taxa de recollida d'escombraries. Tot i això, des del govern sospiten que el tema de Burch també hi té a veure.

Veient que no tenien avals per aprovar la modificació de totes les ordenances en bloc, el govern va proposar a última hora votar-les una per una. Però tant CiU com PSC ho van rebutjar rotundament, van expressar dubtes legals i van assegurar que, si es feia així, ells votarien en contra de totes les ordenances. Davant d'això, el govern no va tenir més remei que retirar-les i ara les haurà de continuar negociant si no vol que s'hagin de prorrogar. I el marge és poc:?només fins al 7 de novembre.

Finalment, CiU i PSC també van presentar una altra moció conjunta, en aquest cas per crear una comissió de seguiment de la consulta del 24 de setembre. Els dos partits proposaven que només en formessin part els defensors del «sí», però finalment van acceptar, a petició del govern, que s'hi poguessin integrar també els partidaris del «no».

Sigui com sigui, caldrà veure si l'aliança entre CiU i PSC és quelcom puntual o si, per contra, el govern s'ha de preparar per patir una «pinça» com aquesta en futures ocasions.