El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, va calmar ahir els ànims i va assegurar que no existeix cap tipus de «conflicte institucional» amb la Diputació i l'Ajuntament de Girona. Bonet, que també és el president del patronat del Parc Científic, va reconèixer però que li toca prendre la iniciativa i pressionar les administracions. «No és una qüestió de retrets, sinó que ens estem forçant els uns als altres perquè tothom faci el màxim que pugui», va manifestar. El rector va agrair «la valentia» del ple de la Diputació, que va aprovar aquest dimarts una manifestació de voluntats per posar sis milions d'euros en tres anys per evitar la liquidació. Així mateix, Bonet va anunciar que el Parc Científic disposa de 2,5 milions de romanent de tresoreria que també s'aportaran.

A part, la Generalitat aprovarà en els pròxims dies un acord per formalitzar la compra per 4,9 milions de part de l'edifici de l'ICRA. Per tot plegat, Bonet va considerar que les coses estan ben encarades per arribar a un acord el proper 10 de novembre, dia fixat pel jutge per celebrar la Junta de Creditors en la qual es determinarà si el Parc Científic tira endavant o va a liquidació. De moment, Bonet va dir ahir que el seu paper de president del patronat el força a estirar del carro i a pressionar les administracions perquè facin tot allò que poden per comprometre's amb el que el Ministeri d'Hisenda demana. «Com a president tinc l'obligació d'encaminar les institucions per fer possible que, dins les seves possibilitats, arribin al màxim», va reblar el rector, que va afirmar que la relació entre les tres administracions «ha estat, és i serà bona».

Pel que fa al deute global amb l'Estat -que arriba als 27,6 milions d'euros- el rector va assegurar que ja hi ha entesa amb el ministeri per eixugar-ne la meitat (13,8 milions). És el que s'anomena el deute ordinari i cal que l'acord es reflecteixi en un conveni signat per totes les parts davant del jutge. Segons Bonet, l'Estat està disposat a perdonar el 45% d'aquest deute (uns 6,4 milions) i, per a la resta, dóna un termini de deu anys per retornar-lo. Aquests diners s'aportarien a través dels beneficis que generi el Parc Científic en el futur.

Les divergències arriben, però, per decidir com i quan es paga la resta del deute (els 13,8 milions restants, que s'anomena privilegi general). És aquí on entren en joc les administracions, que han de presentar acords per convèncer el Ministeri que es faran efectius els pagaments una vegada s'aixequi el concurs de creditors. Fer qualsevol pagament abans seria il·legal, com va sostenir també Bonet. Segons el rector, el Ministeri estaria disposat a rebre els diners en un màxim de quatre anys. Tot i això, aquest acord s'ha de tancar abans d'arribar a la Junta de Creditors del proper 10 de novembre. De la mateixa manera, Bonet va explicar que si l'Estat no té garanties que rebrà els diners de les administracions, el concurs de creditors no es resoldrà malgrat que hi hagi entesa per a la resta del deute ordinari del Parc Científic.