L'Ajuntament de Girona ja té pràcticament a punt la nova ordenança dels serveis funeraris que, per primer cop, permet que més d'una empresa presti el servei a la capital gironina. Una empresa funerària barcelonina, Àltima, ja ha presentat una proposta al consistori per poder operar a Girona.

L'empresa vol construir el seu propi tanatori a una parcel·la del polígon industrial de Mas Xirgu i ja ha iniciat els tràmits administratius. D'aquesta manera, s'acabaria amb el monopoli de Mémora. La nova ordenança és fruit d'un procés de debat entre diferents associacions i partits polítics i actualitza una norma de 1997, que no preveia la lliure concurrència d'empreses (que és obligatòria per llei des del 2010). L'objectiu és que la nova ordenança municipal entri en vigor el primer trimestre de l'any vinent.

El vicealcalde, Eduard Berloso, ha destacat que serà positiu per als ciutadans que hi hagi competència entre empreses perquè els preus es podran abaratir i el servei es millorarà.

La gestió dels cementiris

Berloso ha assenyalat que el consistori no preveu construir un tanatori municipal ni tampoc municpalitzar tot el servei funerari. No obstant, el consistori sí que ha decidit municipalitzar la gestió administrativa dels cementiris. Fins ara, tot allò relacionat amb la burocràcia dels nínxols, la presentació de documents o els canvis de nom ho gestionava l'empresa Mémora.

Quan la nova ordenança entri en vigor, però, aquestes gestions es faran directament des de l'ajuntament. Serà, probablement, durant l'any vinent.