A banda d'una mala gestió, el cas del Parc Científic i Tecnològic de la UdG és també un cas de mala sort. I és que, només tres mesos després que el Patronat presentés el preconcurs de creditors, l'any 2014, l'Estat va aprovar una moratòria de les quotes d'amortització dels préstecs que li hauria facilitat, i molt, les coses.

El Parc va presentar un preconcurs de creditors el setembre de 2014, amb un deute de gairebé 42 milions d'euros. El principal creditor era -i segueix essent- l'Estat, que va finançar bona part de la construcció dels edificis. La previsió era que la UdG anés retornant els diners durant els anys següents i també hi havia el compromís que la Generalitat ajudaria a pagar els crèdits. El compromís del govern català, però, adquirit per Carles Solà quan era conseller d'Universitats, mai es va concretar en una partida pressupostària. I al final, la UdG tampoc va poder fer front als pagaments. Entre 2006 i 2009 sí, perquè van ser anys de carència i les quantitats a pagar es podien assumir. Però quan van començar a arribar els primers pagaments importants, el deute del Parc va començar a créixer.

Davant la impossibilitat d'eixugar els gairebé 42 milions de deutes en els terminis acordats, el Patronat del Parc va presentar un preconcurs de creditors a principis de setembre de 2014, amb l'objectiu de poder renegociar el deute amb l'Estat. Però si s'hagués esperat tres mesos a fer-ho, s'ho hauria pogut estalviar. El desembre de 2014, l'Estat va aprovar una moratòria de les quotes d'amortització dels préstecs concedits a parcs científics i tecnològics. El ministeri d'Economia va admetre que "la difícil situació econòmica" d'Espanya havia afectat particularment aquests tipus d'organismes, "que han vist severament disminuïda la seva capacitat per generar ingressos". Això, assenyalava el Ministeri, "els ha impedit dur a terme, en els terminis inicialment previstos, la devolució dels préstecs públics que tenien concedits". L'Estat també reconeixia que la crisi del mercat immobiliari havia provocat una dràstica depreciació del valor dels immobles, que són el principal patrimoni dels parcs científics.

Per tot plegat, l'Estat va decidir aprovar a finals de 2014 una moratòria de les quotes d'amortització dels préstecs concedits als parcs científics. Concretament, feia referència a les quotes corresponents als exercicis de 2014, 2015 i 2016. L'objectiu era "afavorir la viabilitat econòmica d'aquestes entitats i garantir així la seva pervivència en el temps", ja que, sospesades altres alternatives, "s'ha considerat que aquesta constitueix la via més eficaç per aconseguir l'efectiva devolució dels fons públics prestats".

La mesura, però, va arribar tard per al Parc Científic de la UdG. Com que ja estava en preconcurs de creditors, no s'hi va poder acollir i el gener de 2015 va presentar el concurs de creditors al jutjat. Des de llavors, el Patronat ha estat renegociant el deute amb l'Estat, i el 10 de novembre se sabrà si arriben a un acord o es va a liquidació.