IpS-CUP, soci de govern d'ERC a Salt, ha donat suport a la instal·lació de 30 noves càmeres de videovigilància als carrers de la vila tot i haver-ho criticat durament a altres municipis, com Girona o Vilafranca del Penedès. De fet, fins i tot IpS s'havia mostrat en contra de la instal·lació d'aquests aparells a Salt ara fa uns anys. El portaveu de la formació a Salt, Ferran Burch, explica que ara han decidit donar-hi llum verda perquè, malgrat que no és la solució idònia, era un acord amb el PSC pels pressupostos i hi havia algunes demandes veïnals. Tot i que Burch admet que "no és la millor de ls solucions", entén "les visions de tothom" i pensa que poden ajudar "en situacions complicades", com en els casos de vandalisme.

Fins ara, la CUP ha mostrat, generalment, un fort rebuig a les càmeres de videovigilància al carrer. Per exemple, els seus regidors a Girona ho titllaven l'any 2014 de "mesura de control social injustificable", i mostraven el seu "absolut desacord" amb la decisió del govern gironí d'instal·lar-ne en espais públics de la ciutat. En aquest sentit, consideraven que "més que aportar seguretat ciutadana, el que permet és controlar socialment el que passa a les places i carrers de la ciutat".

Ara, la portaveu de la CUP a Girona, Laia Pèlach, ha rebutjat valorar la mesura impusada pels seus homòlegs a Salt, tot argumentant que "cada assemblea de la CUP és autònoma", i ha indicat que no ens posaran "amb la gestió del municipi de Salt". Tot i això, Pèlach recorda que la CUP de Girona sempre ha defensat el treball previ amb serveis socials i educatius per tal d'evitar els conflictes que després porten els veïns a demanar la instal·lació de càmeres.

En altres municipis, com Viladamat o Vilafranca del Penedès, la CUP també s'ha oposat frontalment a la instal·lació de càmeres. De fet, havia dit, literalment, que era "llançar els diners". IpS també s'hi havia oposat a Salt mateix quan Iolanda Pineda (PSC) era alcaldessa.

Però ara IpS-CUP està al govern i divendres passat va aprovar la licitació de 30 noves càmeres per valor d'uns 78.000 euros. Burch ho justifica assenyalant que el govern local està seguint un pla que ja estava traçat anteriorment -des de l'època del PSC- i que hi va haver un acord amb els socialistes per poder aprovar el pressupost d'aquest 2016. Segons Burch, malgrat pensar que no és la millor solució al problema, entenen que hi ha hagut algunes demandes veïnals en aquest sentit i pensen que en alguns àmbits poden ajudar davant de situacions "complicades". Per exemple, Burch entén que és "perfectament comprensible" posar càmeres de vigilància a la zona esportiva de les Guixeres, perquè en els darrers temps s'han produït actes vandàlics i allà no hi ha cap altre tipus de vigilància. "En un equipament així, si pot evitar conflictes i destrosses, no hi veiem cap problema", indica. En canvi, admeten que són més reticents a col·locar-les en espais on puguin envair la privacitat dels veïns en el seu dia a dia, com al centre de la ciutat. Tot i això, "entenen" que hi ha diferents visions, que era un acord necessari per tirar endavant el presssupost i per això no s'hi han plantat en contra.