Amb una experiència de 27 anys treballant en temes d'atenció al ciutadà i benestar social de la Generalitat, Montserrat Canadell va ser nomenada el passat mes de juny nova Defensora del Ciutadà de Salt.

Amb quin tipus de casos s'ha trobat aquests primers mesos?

Amb alguns relacionats amb la llei de la dependència, sancions, qüestions socials... Alguns són solucionables, com per exemple una senyora a qui li havien posat una multa durant la Setmana de la Mobilitat i va entendre que hi havia excés de zel. Vam parlar amb el regidor i la sanció no li van treure, perquè era justa, però es van posar unes pilones perquè a ningú més li tornés a passar. O també una persona es va queixar que la vorera de davant de l'hospital estava plena de caques de gos. Ara l'Ajuntament ha incrementat les mesures per minimitzar aquesta situació.

I qüestions sobre habitatge?

Sí, també m'hi he trobat. Són casos delicats, però tinc la sort que l'Ajuntament m'està donant molt suport. No són fàcils de resoldre, però estem en el bon camí.

L'Ajuntament és ràpid a l'hora de respondre?

La veritat és que sí, m'he trobat sempre molta col·laboració.

Quan se la pot trobar?

Els dilluns de deu a una i també faré alguna tarda, si cal. Abans, l'oficina del Síndic estava al Mas Mota, però jo vaig trobar que estava molt enllà, quasi a tocar a Girona, i vaig demanar si podíem trobar una cosa més cèntrica. En vam parlar amb l'Ajuntament i ara estic a l'Espai Municipal d'Ocupació, tot i que tampoc és definitiu. Volem buscar un lloc més al mig.

La seva figura és prou coneguda entre els veïns del poble?

Sí, però és cert que podria tenir més visites. Hi ha dies que n'he tingut quatre en un matí, altres que dos... però bé, abans de venir al Síndic han de passar per l'Ajuntament, i depèn de la resposta que se'ls doni, després vénen. Per això, vull creure que l'Ajuntament respon bé i que només vénen els que tenen un problema concret.

S'ha trobat molts casos de multes, com a Girona?

Sí. Però a vegades ve gent amb força multes i en aquests casos no es tracta de negociar, sinó més aviat de repassar el codi. Amb això no puc fer màgia, hem d'acceptar que hi ha una normativa.

Fa uns anys, Salt va saltar als mitjans per greus problemes de convivència. Encara n'hi ha?

En principi no. Ara en tinc una, però en els dos mesos que porto, no hi ha hagut queixes en aquest sentit.

Com valora la consulta que es va fer sobre l'Ikea?

Ho he trobat força democràtic. Vaig estar a la comissió que vetllava pel bon funcionament de la consulta, i a més va haver-hi un índex de participació molt alt que no ens esperàvem. Em vaig sentir molt orgullosa de ser de Salt, perquè a les cues hi havia gent molt diversa i tothom volia participar.

Què va pensar quan li van proposar el càrrec?

Em va fer gràcia perquè és una feina que jo havia fet a la Generalitat d'atenció ciutadana. Disfruto perquè m'agrada escoltar i aprendre, sempre trobes noves vies de solució que desconeixies.

La gent té paciència, o vol solucions ràpides?

De moment, la gent que ha vingut ha quedat molt contenta d'haver pogut parlar i buscar solucions, per exemple amb temes com els rebuts dels subministraments.