Les Fires de Sant Narcís tindran aquest any prop de 250 activitats i s'estendran per disset barris de Girona. La festa començarà el 28 d'octubre amb el pregó dels Marrecs de Salt i s'acabarà el 6 de novembre amb el castell de focs a càrrec de la pirotècnia Hermanos Ferrández de Múrcia. El programa inclou els actes més típics i tradicionals però també algunes novetats. Entre aquestes hi ha l'espectacle "Lluminàries" que emularà un espectacle de l'any 1666 fet també a la ciutat amb llum i foc.

La proposta, feta per Taller de Magnèsia i Els Berros de la Cort, es podrà veure el 5 de novembre (20.oo hores) als jardins de la Infància i farà un breu recorregut fins als jardins de Fora Muralla. Una altra novetat en la programació serà la diada sencera a Santa Eugènia, amb atraccions infantils sostenibles durant tot el dia, espectacles diversos i una actuació de màgia al vespre a Can Ninetes.

Una altra de les novetats serà la participació de la Nova Muixeranga d'Algemesí als castells de vigília del primer dissabte de Fires. La jornada, el dia de Sant Narcís (19.00 hores) estrenarà ubicació, ja que es faran a la plaça de l'Oli en lloc de la plaça de Sant Feliu, com era costum els darrers anys. Els amfitrions, els Marrecs de Salt, estaran acompanyats pels Vailets de l'Empordà i per la Nova Muixeranga d'Algemesí. La colla, procedent del País Valencià, actuarà per primer cop a la ciutat en el marc de les Fires, on mostrarà el seu conjunt de danses i torres humanes.

Aquest any s'incorpora també una nova cercavila a les festes. Es tracta de la Beatufarra, el descens de la figura del Beatusaure per les escales de la Catedral fins a arribar a la Copa. L'espectacle, que anirà a càrrec de la Fal·lera Gironina i comptarà amb la col·laboració dels Diables de l'Onyar, es podrà veure el 4 de novembre (19.30 hores).

Refugiats i fires a un euro

Diversos esdeveniments tindran el seu toc de solidaritat. Així per exemple, de manera extraordinària i d'acord amb la plataforma Girona Acull, durant les Fires s'aprofitarà l'escenari de la Copa per "fer visible encara més" el drama humanitari que estan vivint els refugiats. També es farà la jornada d'atraccions a un euro (3 de novembre) i la sessió solidària del Circ Raluy, també a un euro (31 d'octubre). El sopar popular de Fires (4 de novembre) comptarà amb el càtering de la Fundació Ramon Noguera. El fet que hi hagi activitats en disset barris respon, segons l'alcaldessa i la regidora de Fires, Eva Palau, a un dels objectius de l'equip de govern, que és la desentralització de la programació de les Fires, tot i que el nucli central es mantingui al Barri Vell. Aquest model inclou també que hi hagi activitats per a totes les edats. "Hi ha espais i activitats on cada ciutadà pot trobar la seva opció festiva", va indicar Madrenas. En tot plegat, segons va remarcar, té un paper molt important el teixit associatiu. De fet, en la majoria d'actes hi ha la participació o organització d'alguna associació o entitat.

Enguany es mantenen i es consoliden activitats iniciades els anys anteriors, com les activitats de dia a la Copa -concurs d'arrossos, circuit d'aventura o vermut rock, entre d'altres-, el concurs d'engalanament de carrers, la castanyada a Santa Eugènia, la penjada de Mosques a la plaça de l'Assumpció, la cursa de Rutlles, la gimcana de Sant Narcís, la cursa d'orientació de Fires, la caminada a Sant Miquel, el campionat de Botifarra, el trofeu de Bèlit, la cursa a les escales de la Catedral (catedral Sprint) o la baixada d'Andròmines.

Aquestes se sumen a les més tradicionals, com la missa de Sant Narcís (29 d'octubre), les havaneres amb el grup Terra Endins (29 d'octubre), el correfoc (29 d'octubre), la diada castellera amb els Marrecs de Salt, els Capgrossos de Mataró i els Minyons de Terrassa (30 d'octubre), la Zombie Walk del festival Acocollona't (31 d'octubre), el concurs de colles sardanistes i el de sardanes revesses (1 de novembre), l'acte cívic en record dels difunts (1 de novembre), la trobada d'artesans, brocanters i antiquaris i la fira del dibuix, la pintura i la fotografia (1 de novembre), la pujada d'un pilar a la Catedral i una continuació a l'interior de la Seu (1 de novembre), la final del concurs musical Intro (3 de novembre), la Girona Gran Parade (4 de novembre), el concurs de paletes (5 de novembre), el corremosques (5 de novembre) o els gegants (6 de novembre). A més, hi haurà els concerts a la Copa, els balls a l'envelat, les titelles, la Fira de Mostres, les fires populars, les portes obertes en diferents edificis institucionals i les exposicions als museus de la ciutat.