Compromès, treballador, humil, respectuós, ecologista. Aquests són els adjectius que més es van poder escoltar ahir en l'acte d'homenatge a Vicenç Fiol un any després de la seva mort. Una commemoració impulsada per tres de les entitats en les que va participar -Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau i Fòrum Joan Alsina- i que va omplir de gom a gom una de les aules de la Casa de la Cultura de Girona.

L'acte va servir per recordar les moltes dimensions de Fiol: capellà obrer, rector d'Ullà (on va passar més de trenta anys), cofundador del Fòrum Alsina, amant de l'Empordà i tiet devot dels seus nebots. "Ens agradava escoltar-lo parlar de política, d'injustícies, de pau... però mai de religió, perquè ell pensava que la fe no s'adoctrina", va recordar la seva neboda, Laura Nadal i Fiol.

Tots els participants en l'acte van coincidir en assenyalar que l'Evangeli va guiar la seva vida i va sentir-se molt proper a la figura de Jesús, tot i que va lluitar per canviar l'Església. "L'estimava i la sentia seva, però la volia més fidel a Jesús i al poble, més humil i servidora, despulalda de l'afany de poder i diners", va assenyalar el seu company Rossend Darnés.

Darnés va recordar els seus orígens humils, fill d'una família treballadora, i va destacar que al llarg de la seva vida Fiol va mantenir-se sempre proper als més desfavorits. "Vaig néixer pobre, he viscut pobre i moriré pobre. La pobresa m'ha fet fort i m'ha enriquit", va dir Fiol en vida. I va predicar amb l'exemple. Per això, en lloc de viure del Bisbat, va decidir ser capellà obrer i viure "de la suor del seu propi treball i les seves pròpies mans", va recordar Darnés.

Fèlix Mussoll, membre del Fòrum Joan Alsina, va destacar que Fiol va ser home de paraules, però sobretot, de fets. Va lloar la seva "generosa humilitat, solidaritat i coherència", i va destacar la tasca a favor dels treballadors a través de l'equip de la Pastoral Obrera del Bisbat. També va aplaudir la seva "constància i tossuderia positiva", i l'esperit crític que va mostrar sempre "tant dins com fora de l'Església".

Des de la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, Jordi Planas va agrair la seva militància i implicació, mentre que Joaquima Tomàs, companya en moltes activitats, va destacar l'empatia de Fiol amb tot tipus de persones. A més, va recordar que sempre va lluitar per la llibertat i va ser conseqüent amb els seus actes, encara que això li suposés algun enfrontament, si ho creia justificat.

Durant l'acte també es van projectar imatges de Fiol, Pep Claparols va llegir un poema dedicat a l'homenatjat i la coral Àkan hi va posar la nota musical.