Dos informes dels bufets Roca Junyent i Bellvehí Advocats ja alertaven l'any 2014 que els patrons del Parc Científic i Tecnològic de la UdG podrien haver de respondre a títol personal si l'ens acaba anant a liquidació. Aquesta és la mateixa tesi que l'advocat del Parc ha comunicat aquesta setmana als patrons i expatrons dels darrers dos anys, avisant-los que, si el jutge ho considera oportú, podria demanar-los explicacions sobre per què no van actuar en veure que els comptes del Parc no quadraven.

Els dos informes daten de juny de 2014, pocs mesos abans que el Parc entrés en concurs de creditors. Els documents, que van servir per analitzar jurídicament la delicada situació econòmica en què en aquell moment ja es trobava l'ens, subratllen que, segons el Codi Civil de Catalunya, els patrons han de respondre dels anys que causin a la fundació per incompliment de la llei o els estatuts o per actes o omissions negligents durant l'exercici de les seves funcions. A més, també podrien haver de respondre per danys a tercers. I en aquest sentit, els informes deixen clar que si la responsabilitat no es pot imputar a una o més persones determinades "responen tots els membres de l'òrgan, de forma solidària", excepte els que s'haguessin oposat a l'acord i no haguessin intervingut en la seva execució i els que no haguessin intervingut en l'adopció ni en l'execució de l'acord, "sempre que hagin fet tot el que era possible per evitar el dany o almenys s'hi hagin oposat formalment en saber-ho".

Per això, l'informe de Roca Junyent conclou clarament que "sí que existeix responsabilitat del Patronat, col·legiadament, i dels Patrons unipersonals que l'integren". De la mateixa manera, el document adverteix que, arribat el cas, fins i tot es podria demanar a l'autoritat judicial que acordés la suspensió cautelar dels patrons demandats. També assenyala, però, que la responsabilitat en interès de la fundació prescriu al cap de tres anys de la data en què els patrons cessen del càrrec.

En tot cas, el proper 10 de novembre serà la data clau per saber si hi ha acord per salvar el Parc o si es va a liquidació i el jutge comença a exigir responsabilitats sobre la seva gestió.