L'ONCE ha decidit resoldre amb un trasllat un cas d'"assetjament laboral de caràcter sexual" d'un gestor comercial de Girona vers una venedora de la Bisbal d'Empordà. L'organització considera que el gestor va cometre una falta de caràcter molt greu i, encara que tenia la possibilitat d'acomiadar-lo o suspendre'l de sou i feina, ha decidit canviar-lo de lloc perquè no tingui contacte amb la víctima. Es tracta d'una mesura que està contemplada en el conveni col·lectiu de l'organització i, segons manifesten des del seu departament de comunicació, és "conforme a dret i al protocol d'assetjament". Tret d'això, l'ONCE declina fer cap més comentari "a l'objecte de no lesionar els drets dels treballadors implicats".

La Comissió d'Investigació de l'ONCE va concloure que "ha existit assetjament laboral sexual" entre el maig de 2015 i el 23 de juny de 2016 -dia que es va denunciar el cas pel representant sindical d'UTO-UGT Girona- perqué "el gestor comercial ha utilitzat el seu estatus laboral en relació a l'agent venedora denunciant per influir-la en les seves decisions". L'informe és contundent respecte als fets en entendre que el gestor no va tractar la seva subordinada com a la resta de treballadores, "doncs ha utilitzat qüestions laborals com la renovació" per "apropar-se a ella i guanyar-se-la com amiga o alguna cosa més, de forma persistent, sense acceptar la negativa de la mateixa".

En la descripció dels fets que la treballadora va fer arribar al Comitè d'Empresa de l'entitat a través del sindicat detalla com, "des de l'inici" de la seva contractació -"principis de 2015"- el "gestor es va comportar d'una forma excessivament atenta". Al principi, la venedora pensava que el seu superior únicament pretenia ser amable amb ella però aquesta percepció va canviar el maig de 2015 en rebre un whatsapp al seu telèfon personal -"que jo en cap cas li havia donat"- convidant-la a assistir a Temps de Flors.

El punt d'inflexió en aquest afer es va produir l'estiu de 2015, quan el gestor "fins i tot estant ell de baixa mèdica" insistia per quedar amb la venedora. "Com jo vaig ser taxativa en diverses ocasions, també venia per manipular-me i fer-me pensar que l'equivocada era jo", insisteix en la seva exposició de fets. La venedora conserva missatges de whatsapp que posarien de manifest com el seu cap la tenia controlada, encara que "per escrit sempre intenta que sembli que no fa res dolent" tot i que "quan em visita o em truca" resulta "molt clara la seva actitud assetjadora".

Aquesta situació va provocar un gran estat d'ansietat a la venedora que la va obligar a requerir ajuda mèdica.

La comissió d'investigació

El 7 de juliol de 2016 es va constituir la Comissió d'Investigació que, com a primera mesura cautelar, va traslladar el gestor a una altra zona per evitar que tingués contacte amb la seva subordinada. Va ser la primera i l'última mesura cautelar perquè després de tancar l'expedient, l'ONCE ha considerat convenient mantenir aquesta decisió tota vegada que la venedora va mostrar la seva disconformitat a ser traslladada a una altra àrea que no fos la Bisbal d'Empordà.

La comissió estava formada per la cap del departament de coordinació de recursos humans i generals de la delegació territorial de l'ONCE a Girona, el tècnic superior en prevenció de riscos laborals i metge d'empresa, l'assistent tècnic sanitari i el delegat de prevenció designat pel comitè d'empresa.

En el "Plec de càrrecs imputats al treballador", la comissió posa de manifest que el gestor va cometre assetjament laboral de caràcter sexual i que "aquest comportament es reflecteix en les proves que aporta la treballadora, sobretot en la de febrer d'aquest any, quan el gestor, amb motiu de la renovació del seu contracte de treball, aprofita per pressionar-la amb qüestions personals que ella declina".

Independentment que "no creiem que cap dels dos hagi sigut totalment sincer", perqué hi ha proves que van mantenir durant un temps una relació més estreta, la comissió afirma que el gestor "ha utilitzat la seva superioritat jeràrquica respecte de la venedora d'una forma inadeqüada, per les repetides insinuacions de millores laborals".