La memòria d'alcaldia en relació a la continuïtat i regularització dels quioscos que ha servit per fer tancar l'estructura situada a la Gran Via de Jaume I de Girona exposava motius molt variats, però no esmentava cap projecte urbanístic o de mobilitat. El document, signat per l'alcaldessa, Marta Madrenas, el 22 de juny assenyala, bàsicament tres arguments.

Un primer punt és que la concessió que servia per facilitar a la gent la compra de diaris i que ara ja no cal perquè hi ha accés a la informació per via digital. En segon ordre, perquè actualment els quioscos venen productes que no són revistes i diaris i això perjudica a negocis propers. Finalment, perquè a la Gran Via de Jaume I ja no hi passa tanta gent com abans ni té tant la funció de guiar i orientar als vianants forans.

Accés al carrer Anselm Clavé

Fa unes setmanes, quan va esclatar la polèmica perquè l'Ajuntament decidia fer enderrocar el quiosc i no renovar cap més pròrroga ni autorització de la concessió i que tampoc en feia un nou concurs per si hi havia gent interessada en seguir el negoci, l'Ajuntament va donar una informació diferent. Es va exposar que el quiosc era al mig de la vorera i perjudicava el pas natural de vianants, que reduïa la visibilitat als vehicles que sortien del carrer Eiximenis i que això havia produït accidents a l'entrar a la Gran Via i perquè hi havia un projecte de reurbanització que permetria que els cotxes entressin directament als aparcaments del carrer Anselm Clavé des de Jaume I. Ara mateix els vehicles han de fer una volta pel carrer Nord.

En la memòria firmada per l'alcaldessa, s'especifiquen els arguments de l'enderroc. Així, s'exposa que les noves tecnologies "han desvirtuat el fet que l'administració pública assumeixi com un servei públic facilitar l'accés de la població a la premsa escrita en format paper".

També posava de manifest que "el sol fet de la venda de publicacions en paper- diaris i revistes- ha esdevingut insuficient per mantenir la rendibilitat (...) motiu pel qual des de fa anys (...) han anat incorporant als seus serveis la venda d'altres articles com llaminadures, cromos, loteria, articles de regals de petit format, tabac, etc. La venda d'aquests articles s'ha mantingut d'una forma tolerada tot i no forma part del contingut prestacional originari i exclusiu de les concessions". Respecte aquest punt recorda que hi ha molta "proximitat entre diferents punts de venda del mateix tipus d'articles". També recorda que "en l'entorn proper als quioscos existeixen altres punts de venda de diaris, revistes i productes similars com són els estancs de la Rambla -pel que fa al quiosc de la Rambla- i de l'avinguda Jaume I en el nucli del quiosc de Jaume I i la parada de diaris i revistes del Mercat del Lleó - en el cas del ja desaparegut quiosc de la plaça catalunya-. Al seu parer, això ha derivat "que no existeixi suficient demanda per a tots els quioscos i que això hagi anat en detriment de la rendibilitat en conjunt de tots ells".

Ciutat activa i acollidora

Finalment, Madrenas apunta al "desplaçament de les zones de més concurrència de vianants potencialment clients dels quiscos, especialment pel que fa a la zona de Jaume I, on fa anys exisitia una major densitat d'activitats comercials i d'oficines bancàries que progessivament s'ha anat desplaçant". A més, s'indica que a la Rambla i a la plaça Independència si que hi ha molts vianants i és "trànsit habitual dels ciutadans gironins com per part dels forans que visiten la nostra ciutat" i recorda que "els quioscos en general efectuen de forma totalment informal i voluntària una funció de consulta i orientació als vianants forans, que en el cas dels ubicats a la Rambla i a la pla Independència tenen una especial incidència en la percepció com a ciutat activa i acollidora".