L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (CiU), ha retret a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa (ERC), les declaracions que va fer a Diari de Girona tot assegurant que l'Ajuntament de Barcelona està fent més coses que el de Girona en temes socials. En una carta a la qual ha pogut tenir accés aquest diari, Madrenas considera que d'aquestes declaracions se'n desprèn "un desconeixement i un menysteniment de l'esforç que ha fet i continua fent l'Ajuntament de Girona durant aquests anys de crisi econòmica".

En una entrevista publicada el 18 de setembre, Bassa va assenyalar que, en aquests moments, l'Ajuntament de Barcelona "fa més que el de Girona en temes socials", tot afegint que "és diferent Barcelona de Girona, perquè aquí no hi ha les borses de vulnerabilitat que hi ha a Barcelona". Aquestes paraules no van caure bé a l'alcaldessa gironina, que ha volgut fer arribar per escrit a Bassa algunes dades que posen de manifest la tasca que s'ha fet des del consistori per tal de fer front a la difícil situació de moltes famílies durant aquests anys de crisi econòmica.

En primer lloc, Madrenas recorda que des de 2010 fins a 2016 l'Ajuntament gironí ha passat de destinar 7,5 milions d'euros de pressupost a Serveis Socials a destinar-n'hi 11,2. Aquest augment, subratlla, ha anat acompanyat d'una política de congelació d'impostos i taxes municipals, "fet que demostra que aquest consistori ha prioritzat l'atenció als més vulnerables per sobre d'altres inversions".

A més, també recorda altres mesures que ha dut a terme el consistori durant aquest període, com l'assumpció des de l'Ajuntament de subministraments bàsics a persones en dificultats o la reducció de l'import dels lloguers socials de la borsa d'habitatges municipals".

En segon lloc, deixa clar que aquest augment percentual no s'ha vist acompanyat d'un augment del contracte programa amb la conselleria d'Afers Socials. Madrenas assegura que des del consistori són "conscients de les dificultats econòmiques per les que passa l'administració catalana", però recorda que davant "la imperiosa necessitat" d'atendre els drets més bàsics dels ciutadans des de l'Ajuntament han "assumit gairebé íntegrament aquest augment de recursos en les polítiques socials locals". En aquest sentit, assenyala que entre 2010 i 2016, l'aportació del departament a l'Ajuntament s'ha estabilitzat al voltant dels 2,5 milions d'euros.

Pel que fa a la comparativa amb la ciutat de Barcelona, Madrenas recorda a Bassa que el contracte programa amb la conselleria d'Afers Socials suposa un 16,7% del pressupost consignat a Servies Socials de l'Ajuntament de Girona, mentre que en el cas de la capital catalana la xifra ascendeix fins a un 41,2%. A més, recorda que la Generalitat aportarà fins a 52 milions a Barcelona, el que significarà un increment del 18% en inversió social. Tot i això, deixa clar que, en termes estrictament municipals, l'Ajuntament de Barcelona destina un 4,7% del pressupost a serveis socials, mentre que l'Ajuntament de Girona n'hi destina un 10,4%, és a dir, més del doble.

Per això, Madrenas demana a Bassa "que estigui ben informada abans de fer determinades declaracions", tot lamentant que hagi posat en dubte "tant la voluntat política de prioritzar les polítiques socials" com la "magnífica feina que fan cada dia els treballadors municipals".